salmon

Сьомгата става все по-популярна и достъпна у нас.

И ако преди време чувахме за нея само като част от изискани менюта по ТВ, днес всеки може да я намери на щанда с морски дарове в магазина. Освен с добрите си вкусови качества и полезни свойства, сьомгата се отличава и с лекота на приготвяне. Това е риба, на която определено може да разчитате ако искате да сервирате вкусна и питателна вечеря. Ако искате да се справите наистина перфектно със сьомгата вижте нашите 5 професионални съвета, които да използвате, когато решите да купите и да сготвите тази вкусна риба.

#1. Не разчитайте на цвета като единствен показател за качество

Въпреки широко възприетото мнение, цветът на месото не означава непременно по-добро или по-лошо парче риба. Може би сте чували, че колкото по-розова е сьомгата, толкова по-добре. Различните сортове обаче варират в цвета – породата Sockeye например е наситено червена, докато Coho е бледо розова. Затова, вместо да разчитате само на очите, доверете се и на обонянието си. Съсредоточете се върху цялостния вид на рибата. Това означава да няма кафяви петна и да не е посиняла. Месото трябва да бъде твърдо и да изглежда гладко и лъскаво, без цепнатини и дупки. Сьомгата не трябва да мирише прекалено на риба. Вместо това тя трябва да има съвсем лек аромат на океан, ако е прясна.

#2. Първо я поставете в саламура, за да премахнете белите образувания от албумина.

Има много лесен начин да премахнете или поне сериозно да намалите нежелания бял албумин, който се появява върху рибата при излагането и на по-висока температура. Поставете я в саламура! Накиснете сьомгата в прост солен разтвор за около 10 минути – това е всичко, което ви е необходимо. Комбинирайте 1 супена лъжица сол за всяка чаша вода. (използвайте студена).

salmon2

Солта ще разгради някои от мускулните влакна от външната част на рибата. Когато готвите сьомгата тези външни мускулни влакна няма да се стегнат толкова, колкото биха го направили без предварително накисване в саламура, процес, който реално предпазва албумина да излезе навън. Освен че саламурата ще помогне на албумина да излезе от рибата, тя ще направи и крайния резултат много по-сочен и вкусен, при който шансът да получите пресъхнало парче сьомга е много по-малък, в случай че изпуснете рибата на котлона за повече време.

#3. Винаги оставяйте кожата по време на готвене, само с едно изключение

За някои хора кожата е доста неприятна, но тя действа като естествена преграда между деликатното парче риба и горещия тиган или скара. По този начин се защитава сьомгата от бързо прегаряне. Единственото изключение е, когато приготвяте рибата с по-нежен и бавен процес на готвене. Тогава спокойно може да премахнете кожата, ако решите.

#4. Да, можете да приготвите вкусна сьомга дори и на уред за бавно готвене (Slow Cooker)

Slow-Cook-Salmon

Всъщност тези уреди никак не са лоши за приготвяне на вкусна храна. Когато става въпрос да сготвите сьомга, т.нар. Slow cooker-и се справят доста добре. Това, което е плюс в случая с нашата крехка риба е, че може да настроите уреда така, че да си гарантирате, че той ще спре готвенето точно на време, за да получите сочно и вкусно рибно филе.

5. Искате да шашнете гостите си? Пригответе им сьомга в миялната машина!

Звучи откачено, нали? Всъщност спокойно може да приготвите сьомга в миялната машина. Това е много по-безопасно и чисто, отколкото звучи.

Температурата в миялната машина е достатъчна да възпроизведе процес на готвене достатъчен, за да приготви рибата. Получения резултат е доста свежо, парче риба, което не е изсушено, както често се случва в нормалната печка или тиган. Как става номера ли? Вижте това видео, което обяснява нагледно целия процес, който между другото е доста лесен:

Как да съхранявате сьомгата винаги свежа

При съхраняването на всички видове морски дарове, включително и сьомгата, най-важното е продуктите да се запазят добре охладени, тъй като рибата е много чувствителна към температурата. Ето защо след закупуване на сьомга уверете се, че ще я поставите възможно най-бързо в хладилника. Както стана ясно, поддържането на сьомгата в най-добро свежо състояние започва още от магазина. След като се приберете вкъщи имате няколко опции, които ще ви гарантират, че тя ще остане свежа, докато решите да я сготвите.

В хладилника:

Ако планирате да приготвите сьомгата същата вечер, преопаковайте я в дебела кухненска салфетка и я поставете в хладилника в чиния, за да попие хартията всички излишни сокове. Парчетата сьомга остават свежи в конвенционален хладилник до 2 дни.

За собствениците на хладилници Либхер с отделение BioFresh и BioFresh-Plus съхраняването на рибата свежа е още по-лесно и удобно. Температурата в отделенията BioFresh се поддържа около 0°C, което веднага удвоява срока на годност на рибата с още два дни.

BioFreshPlus_Fisch_Lightbox1

В отделение, оборудвано с технологията BioFresh-Plus при -2 °C рибата остава прясна до 4 дни . BioFresh и BioFresh-Plus уредите на Либхер са идеални за всеки, който би желал да се радва на пресни морски дарове редовно.

Във фризера:

panthermedia_A48350815_1748x1165

Сьомгата запазва качеството си във фризера за период до три месеца, въпреки, че може да остане годна за консумация за неопределено време след този период. Преди да замразите рибата, уверете се в следните неща:

  • Уверете се, че рибата е най-много на 2 дни от своя улов, преди да я замразите
  • Увийте рибата плътно. Повече за опаковането за фризер вижте тук.
  • Ако ви спре токът за повече от 2 часа, по-сигурно е да изхвърлите рибата, която и била във фризера
  • Размразете сьомгата като я поставите в хладилника вечерта, преди да я използвате. Така тя ще се затопля бавно като в същото време ще остане добре охладена за целия период на размразяването.

Обичате ли сьомга? Споделете любимата си рецепта с тази вкусна риба в полето за коментари! Не забравяйте да се абонирате и за нашия бюлетин от тук, за да получавате свежите новини от Либхер директно в пощата си. Ако имате въпроси, пишете ни! Използвайте полето за коментари или се присъединете към нас и дискусията във Facebook.