Slider_Brokkoli_Panther

Броколите са зеленчук с ниско съдържание на калории и със силно присъствие в списъците от суперхрани на тези, които предпочитат здравословна и питателна храна. За да извлечем максимума от този зеленчук, важно е да знаем как да го запазим свеж и в най-добро състояние дни, след като сме го купили от магазина. В днешната статия ще разгледаме този въпрос, за да разберем как правилно да ги съхраняваме и приготвяме по най-добрия начин. Да започваме:

Правилното съхранение е от решаващо значение за запазването на вкуса и витамините

Прясно набраните броколи имат свойството силно да взаимодействат с въздуха и това е причина бързо да губят вода от клетките си и да се развалят, ако се съхраняват при прекалено висока температура. Ако забележите някои от следните белези, това е знак, че броколите не се съхраняват правилно:

  • Основата на броколите пожълтява
  • Сърцевината е изсъхнала или увехнала
  • Признаци на гниене по зеленчука

Качествените пресни броколи са с тъмно зелен до синкав цвят, а цветчетата плътно затворени. Ако броколите са жълто зелени, това е в резултат на неправилно съхранение – те вече са загубили много от своите витамини и са далеч от перфектното състояние, в което са били, когато са откъснати.

И все пак, ако съхранявате броколите при подходящи условия може значително да намалите загубата на ценни вещества и да забавите развалянето на вкуса на зеленчука. Винаги прехвърляйте прясно събраните или закупени от магазина броколи, възможно по-бързо на хладно място. Идеално могат да се съхраняват и в хладилника при малко над 0°C и при високо ниво на влажност. Технологията на Либхер BioFresh, и по-специално едно от чекмеджетата ѝ – HydroSafe, предлага тези идеални условия за съхранение като осигурява на броколите среда с оптималната влажност и температура. В отделението HydroSafe на BioFresh броколите ще се запазят свежи до 13 дни.

Приготвяне на броколи

brokoli

Могат да се консумират сварени във вода, на пара, пържени или панирани. Научните изследвания са показали, че водноразтворимите хранителни вещества в броколите, като витамин С и минералното им съдържание до голяма степен се запазват, ако се приготвят на пара, но се губят ако се сварят във вода. Ако варите броколи, оставете стъблата им във водата, а цветчетата над нея. Ако ще ги приготвяте на тиган, правете го без капак докато омекнат (времето за готвене зависи от размера на цветчетата).

Важно: лесно е да преварите броколи и да ги превърнете в каша. Ако ги приготвяте съвсем пресни, разтворете цветчетата и почистете вътрешността им. След това ги накиснете за 10 минути в подсолена вода, преди да ги сготвите.

Надяваме се, че статията ви хареса. Може да се абонирате за нашия мейл бюлетин и да получавате свежите новини от блога ни директно в пощата си. Ако имате въпроси, пишете ни. Използвайте полето за коментари или се присъединете към нас в дискусията във Facebook.