ice

Когато първите лъчи на топлото пролетно слънце предизвикат дълги опашки пред витрините за сладолед, вече се досещаме, че е настъпил сезонът на най-вкусното студено изкушение. От ледените близалки, до хрупкавите фунийки пълни с нежен, топящ се сладолед, почти никой не може да устои на тази радост с вкус на шоколад, ванилия или на различни горски плодове.

Освен да ви подсетим да не пропуснете да се наградите с леденото изкушение, днес ще ви разкажем и за 10 малко известни, но супер интересни факта за сладоледа, които със сигурност ще ви изненадат.

#1. Знаете ли, че историята на сладоледа започва още в древен Китай? Китайските управници създавали огромни ями за съхранение на лед като се смята, че били особено пристрастени към ароматизирания.

В Европа римските императори разполагали с бързи бегачи, които им носели сняг и лед от Апенините. Те смесвали леда с плодове, мед или розова вода, което не се различава много от някои видове съвременен сладолед.

Slider_popsicle_Panther-1

#2. Първата ледена близалка е патентована в САЩ през 1923 г. Тя е изобретена от производителя на лимонада Франк Еперсън, който твърди, че открил идеята съвсем случайно още през 1905 г. оставяйки лъжица в чаша с лимонада. През нощта лимонадата замръзнала и така се появила първата ледена близалка. На 9 октомври 1923 г. приятелят на Еперсън, Хари Буст регистрира патент за ванилов сладолед на клечка с покритие от шоколад – днешното Ескимо.

Slider_softice_Panther-1

#3. Пухкавия и мек сладолед бележи своя бум през 70-те и 80-те години на миналия век. Този вид сладолед първоначално имал проблеми с хигиената при създаването си, тъй като много хора се разболявали, след като го консумирали. Причината за това била, че една от съставките му била сурови яйца. Днес пухкавият и мек сладолед не се прави със сурови яйца, а се използва пастьоризиран заместител на прах, вместо тях.

#4. През 19-ти век много италиански емигранти продават сладолед от своите микробуси или от прозорците на домовете си. Те поставяли купчина дъски пред дома си, за да могат клиентите им да стигат до прозореца, от където им продавали пухкав италиански сладолед. Така били създадени и първите салони за сладолед.

#5. В САЩ има специален ден (23 юли), на който всяка година се отбелязва Деня на ваниловия сладолед – National Vanilla Ice Day

Slider_factory_Panther

#6. Нанси Джонсън изобретила машината за правене на сладолед през далечната 1843 г. Тя била управлявана ръчно с манивела, която задвижвала производството на сладоледа.

#7. Якоб Фусел от Балтимор създал първата фабрика за промишлено производство на сладолед на 15 юни 1851 г. в Пенсилвания.

ice-cream

#8. Произходът на първата сладоледена фунийка е неизвестен.

И все пак в музея за съвременно изкуство в Ню Йорк има колекция от фунийки за сладолед от Итало Марчиони от 1896 г. През 1902 г. в Манчестър (Англия), Антонио Валвона получил първия известен патент за машина, която може да произвежда вафлени фунийки за сладолед.

#9. Бившият министър-председател на Великобритания Маргарет Тачър е била част от екип разработчици, които изобретили нов метод за съхранение на сладолед като развили и идеята за първия замразен сладолед.

ice2

#10. В скандинавските страни Финландия, Швеция и Норвегия пресмятат, че консумацията на сладолед годишно е над 12 литра на глава от населението. За сравнение, в Италия, родното място на най-добрия съвременен сладолед, годишното потребление на човек е около 5,5 литра.

Хареса ли ви статията? Абонирайте се за нашия бюлетин от тук, за да получавате свежите новини от Либхер директно в пощата си. Ако имате въпроси, пишете ни! Използвайте полето за коментари или се присъединете към нас и дискусията във Facebook.