Как да подредим правилно хладилника за ултра дълготрайна свежест на продуктите

Хладилникът е сърцето на всяка кухня, но често имаме склонността да го пренебрегваме. Прибираме се с пълни чанти, запълваме го безразборно, надявайки се след това на най-доброто. Това е и една от причините да хвърляме големи количества храна. Една малко по-стратегическа организация може да направи чудеса за ефективността на вашия охладител – просто трябва да поставите правилните неща на правилните места.

Това ще увеличи срока им на годност и ще намали разходите ви.

Ако ви звучи сложно или безсмислено, не бързайте със заключенията.

Всъщност е доста лесно, а ползите са безспорни.

Да започнем с вратата на хладилника – използвайте я стратегически.

Това е най-лесно достъпното, но и най-топлото място в уреда и затова е подходящо да използвате рафтовете му за трайни и добре запечатани храни като сосове, кетчуп, горчица, газирани напитки и т.н., а вътрешността за по-бързо развалящи се продукти. Може да използвате вратата и за запечатани буркани с лютеница, маслини, кисели краставички, но след като ги отворите, може да ги преместите по-навътре в хладилника. Вратата е идеалното място за продукти, които използвате най-често и такива, които не изискват прекалено охлаждане – като маслото, например.

Но как правилно да разпределим храната във вътрешността на уреда?

В хладилника топлият въздух се издига нагоре, което означава, че най-горния рафт трябва да бъде запазен за готови за консумация хранителни продукти като например, остатъците от вечерята, отвореното кисело мляко, предварително приготвени ястия и изобщо храни, които трябва да се консумират максимум до няколко дни.

На средните рафтове е по-студено, отколкото на най-горния. Затова тази част от хладилника може да се използва за яйца, млечни продукти и деликатесни меса. Ако често търсите нещо бързо за хапване, това място е перфектно за продуктите, които използвате за сандвичи. 

На долните рафтове и в задната част на хладилника, където е най-студено, оптимално би било да се използва за сурови меса, птици и риба. Освен заради ниските температури, добре е да изберете тази част за суровото месо и от хигиенна гледна точка, в случай че се разтече.

Съхранявайте плодове и зеленчуци в най-долните чекмеджета.

Някои ще се нуждаят от повече влага, за да се запазят по-дълго свежи, докато други ще издържат най-дълго при по-сух климат.

Конвенционалните хладилници не биха могли да осигурят подобни специфични условия за съхранение. Хладилниците Либхер, оборудвани с технологията BioFresh ще ви предоставят точно тази оптимална среда за съхранение на плодове и зеленчуци, при която те ще се запазят свежи в пъти повече.

BF-Safe_BluP_P_Hydro_01

В чекмеджето HydroSave на BioFresh (с по-висока влажност) може да поставите крехки плодове и зеленчуци, изискващи висока влага, а чекмеджето DrySave може да  използвате за съхранение на по-твърди плодове и зеленчуци, които предпочитат сухия климат. Ако разполагате с уред Либхер, оборудван с тази технология и ако имате достатъчно място в отделението DrySave, може да преместите колбасите, деликатесните меса, сирене и кашкавал от средния рафт в него. Така чрез BioFresh ще си гарантирате оптимална среда за съхранение и ултра дълготрайна свежест на любимите храни.

Важно: Някои модели на Либхер от по-висок клас има вграден вентилатор, който спомага за равномерното разпределение на въздуха във вътрешността, така че разликите в температурата в различните части на уреда да са минимални.

Храни, които трябва да се охладят веднага

Повечето плодове като череши, смокини, сливи, грозде, кореноплодни зеленчуци (репички, цвекло, пащърнак) трябва да бъдат прибрани възможно най-бързо в хладилника. Ако не разполагате с хладилник Либхер с BioFresh, поставете ги в найлонови пликове с дупки, за да може въздухът между тях да циркулира. Зелената салата, брюкселското зеле, броколите, зеления фасул, спанака и пресните билки също трябва да се поставят в хладилника навреме.

Някои зеленчуци като аспержите имат специални нужди за съхранение – трябва да се почистят стъблата и да се поставят в изправено положение в съд с вода, за да се запазят по-дълго време максимално свежи.

Храни, които трябва да държите далеч от хладилника

Картофите например не бива да бъдат съхранявани в хладилника, тъй като ниските температури ще превърнат нишестето в тях в захар, нарушаваща добрия им вкус. Те трябва да се съхраняват далеч от други зеленчуци на хладно и тъмно място, тъй като отделят влага и газове, които могат да накарат другите храни около тях да изгният. Лукът също трябва да се съхранява извън хладилника, далеч от картофите. Същото важи и за чесъна.

Патладжанът, известен още и като син домат, както и тиквичките, също могат да се съхраняват отвън на хладно и сухо място.

Каква е вашата система на подреждане? Използвате ли такава или просто запълвате празните места в хладилника с каквото ви попадне? Споделете опита си в полето за коментари тук отдолу или се присъединете към нас в дискусията във Facebook.

Вижте още и: Как работи охлаждащият кръг в хладилника!