Slider_Breasts_Panther-1-1

Немският закон за бирата от 1516 г. или т.нар. ‘Reinheitsgebot’, е от огромно значение за любителите на пивото по цял свят. Законът повелява, че немската бира може да бъде произведена само с помощта на 4 съставки: вода, малц, хмел и мая. В чест на неговата 500 годишнина събрахме 14 удивителни факта за бирата.

В живота има малко неща, които са независими от времето и винаги ще имат значение, те не излизат от мода и остават все така актуални, въпреки изминалите години. Немският закон за чистотата на бирата от 1516 г. със сигурност е едно от тези неща. Днес ще отбележим тази сериозна годишнина като разгледаме няколко наистина любопитни факта за бирата.

Четете и се забавлявайте с тези интригуващи моменти от историята на най-широко консумираната алкохолна напитка в света.

#1. През 1516 г. е създаден закона за Чистотата на бирата Reinheitsgebot

Slider_Glasses_Panther

Този закон е въведен от немския херцог Вилхелм IV и Лудвиг Х на 23 април 1516 г. в Инголщат, Бавария. Целта му била да въведе държавно регулиране на производството на бира, за да се подобри качеството ѝ тъй като по това време тя е била важен елемент от ежедневието на населението. Първоначално този закон е въведен, за да се грижи за качественото производство на бира на територията на херцогство Бавария, но с течение на времето все повече области го приемат, като през 1906 г. законът става валиден за цялата територия на Германия.

#2. Монаси подобряват производството на бира през Средновековието

Много отдавна бирата се е правела само в домашни условия. В един ден се е правел хлябът, а на другия бирата. Смесвали се хмел, малц, вода и дрожди, за да започне ферментационния процес, чийто двигател бил околния въздух. През Средновековието обаче монасите приютили голяма част от производството на бира в манастирите. Те наблюдавали и проверявали отделните производствени процеси и така постепенно ги подобрявали като и до днес техния подход за производство се приема за много професионален.

#3. Чистотата на бирата е залегнала в закона на Германия!

Slider_Ingredients_Panther

Това, което познаваме като Закон за чистотата на бирата от миналото днес е част от съвременното законодателство на Германия. Както вече споменахме той гласи, че за производството на бира могат да се използват само вода, малц, хмел и мая. Всяка пивоварна в Германия, която произвежда пиво според Закона за чистотата на бирата, създава пиво, в което не се влага нищо друго, освен посочените съставки, напитка защитена от използването на т.нар. E-та и други изкуствени добавки, които са разрешени при производството на бира в ЕС.

Властите в отделните немски провинции са отговорни за надзора и спазването на тези законови разпоредби, така както отговорно правят това и за всички останали храни и напитки.

#4. Доказано е: бирата не кара мъжките гърди да растат.

Slider_Breasts_Panther

Хмелът съдържа вещества наречени фитоестрогени, които са химикали, работещи подобно на хормоните. Тъй като количеството на хмела в бирата е недостатъчно, за да имат тези вещества някакъв ефект, фитоестрогените не оказват влияние върху човешкото тяло. Твърдението, че бирата съдържа женски хормони (естрогени), които могат да накарат мъжките гърди да порастнат е научно опровергавано много, много пъти.

#5. При варенето на бира използването на добавки понякога е позволено

Няма правила без изключения, дори когато става въпрос за Закона за чистотата на бирата. В Германия също могат да бъдат произведени “специални бири”, които не отговарят на изискванията за чистота. Това може да се случи във всички немски провинции, с изключение на Бавария. Това позволява на пивоварите да добавят подправки като анасон, канела, карамфил или плодови вкусове на портокал и череши. Освен това, Законът за чистотата на бирата не се отнася за тези, които варят по-малко от 200 литра на година за собствено потребление.

#6. Защо традицията повелява, когато си кажем наздраве, силно да ударим халбите си една в друга?

Slider_Cheers_Panther

Когато се сервира бира, не е необичайно да се сформира кръг, за да си кажат всички наздраве с големите халби, удряйки ги силно една в друга, така че да се разплиска навсякъде. Но откъде идва този ритуал? Предполага се, че в древни времена силното удряне на чашите е имало за цел човек да защити живота си. Как ще попитате вие? Установено е, че през Средновековието този ритуал се е правел с цел при силния удар на чашите съдържанието от едната да се смеси с това на другата. Така и двете страни били сигурни, че пивото в чашата им не е отровно. Това бил начин за предпазване от злите намерения на другите.

В днешно време спокойно може да пропуснете ритуала по удряне на халбите и разливане на бирата. Достатъчно е само да вдигнете халбата и да кимнете на човека отсреща, след което да отпиете първата глътка.

#7. Освен вкус, хмелът осигурява и защита на бирата

Slider_Bottle_Panther

Хмелът и свързаните с него танини и горчиви съединения не само придават на бирата характерния ѝ вкус, но също така имат и консервиращ ефект.

През Средновековието бирата, вземана при пътуванията в открито море се правела с повече хмел, за да се удължи срока ѝ на годност. Този консервиращ ефект на хмела е важен за немската бира, защото тя рядко се пастьоризира, с изключение на безалкохолните малцови бири, които се пастьоризират, за да се предотврати ферментация.

Важно: оптималната температура за консумация на бира е между 7 °C и 9 °C, въпреки, че за някои видове бира тя е между 10 °C и 12 °C. При тези температури бирата разгръща пълния си аромат и вкус, а насладата е най-приятна.

#8. Чехите са най-големите консуматори на бира

Slider_Flag_Panther

Чехите пият най-много бира на глава от населението в Европа. Около 144 литра годишно на човек. Плътно зад тях са германците със своите 107 литра на човек, Австрия 104 литра и Полша 98 литра.

#9. Бирата не е причина за “биреното коремче”

Като цяло бирата сама по себе си не е виновна за образуването на бирено коремче. По-скоро нейните компоненти: хмел, малц и алкохол, комбинирани повишават апетита. Ако пиенето на бира ви кара да хапвате мазни храни по-често, всички тези излишни калории определено ще ви помогнат да се сдобиете с “бирено коремче”.

Правилото е: бирата няма да те направи дебел, но ще повиши апетита ти!

#10. Бирата съдържа витамини

Заради своите съставки и процесите на ферментация, бирата съдържа множество витамини и минерали. В това число: B1, B2, B6 и B7 (биотин), а според съвременните научни становища витамините от В комплекс спомагат за подобряване на концентрацията и имат положителен ефект върху сърдечно съдовата система, стимулират обмяната на веществата и помагат на нервната система да функционира правилно.

#12. Египтяните пиели бира, когато строели пирамидите.

Slider_Pyramids_Panther

Американски археолози открили, че строителите на пирамидите в древния Египет пиели около 4 литра бира всеки ден. В онези времена това очевидно било по-здравословно от пиенето на замърсената вода от Нил, но и очевидно означава, че мъжете често работели в леко нетрезво състояние. Кой знае…

#13. Въглеродният диоксид създава пяната в бирата

Формирането на пяна на върха на халбата с бира е естествен процес: по време на ферментацията дрождите променят малцовите захари в мъста на бирата като ги превръщат в алкохол и въглероден диоксид. Когато се налива бира в чаша се освобождава въглеродния диоксид и така се появява пяната.

#14. Как се прави перфектната пяна?

Slider_Fear_empty_glas_Panther

Перфектната пяна се прави от студена бира с температура 6-8ºC. Ако обаче бирата е прекалено студена няма да направи достатъчно пяна, а ако е прекалено топла ще направи прекалено много. Ако искате да се насладите на чаша пиво с перфектна пяна, обърнете внимание на следното:

  • Важно е чашите за бира да са абсолютно чисти и без наличие на мазнини. Мазнините в чашата имат пряк ефект върху повърхностното напрежение на мехурчетата въглероден диоксид. Колкото повече мазнини има в чашата, толкова по-слаби ще бъдат мехурчетата и пяната ще изчезне след много кратко време.
  • Когато наливате в чаша, уверете се, че пръстите ви не докосват вътрешната ѝ част. Всеки пръстов отпечатък съдържа малко количество мазнина, която замърсява стъклото на бирата. Чашите винаги трябва да се измиват с топла вода и препарат за разтваряне на мазнини. След измиване изплакнете добре със студена вода, за да премахнете препарата, тъй като и той има същия пагубен ефект за пяната като мазнините.

Важно: Либхер предлага богата гама от охладителни витрини за напитки с възможност за индивидуално брандиране като включването на фирмени лога, изображения и рекламни послания, представящи напитките в атрактивен вид насърчаващ продажбите. Страничните панели на витрините, рамките на вратите, цоклите и т.н. могат да бъдат брандирани чрез използването на различни материали така че да грабнат вниманието на клиентите и да увеличат продажбите.

И така, нека всички да вдигнем наздравица за немския закон за Чистотата на бирата и неговата 500 годишнина. И за финал нека си припомним думите на Бенджамин Франклин:

„Бирата е едно от най-големите доказателства, че Бог ни обича и иска да бъдем щастливи.“

Ако тази статия ви направи малко по-жадни за бира не забравяйте да я споделите в социалните си канали чрез бутоните отдолу. Ако имате въпроси, пишете ни! Използвайте полето за коментари или се присъединете към нас и дискусията във Facebook.