Лилав карфиол? Вижте защо трябва да хапвате повече от него

“Една чаша червено вино на ден ще държи доктора далеч от мен.” – всички сме чували тази популярна здравословна мантра, особено когато някой си търси оправдание да отвори бутилка червено вино по време на прекрасния обяд. И все пак, ако не сте любител на алкохола или на главоболието, и за вас има надежда “да държите доктора далеч”. Същите полезни пигменти, които се съдържат в червеното вино, са открити и в не толкова популярния лилав карфиол.

Е, може спокойно да перифразираме – “една глава карфиол на ден ще държи….” сещате се. Важно е да отбележим, че става въпрос за лилавия карфиол, който на пръв поглед прилича на страховита ГМО разработка или създание появило се от поредния неуспешен експеримент на зеленчуковия Франкенщайн. В действителност, единствената разлика между лилавия и белия карфиол е, че първият е добре зареден с антоцианин, същия антиоксидант, който се среща и в червеното вино.

Карфиолът е част от семейство “Brassicaceae”, което включва броколи, зеле, брюкселско зеле и кале – все супер храни сами по себе си, пълни с полезни фибри, фолиева киселина и витамин С. През годините отглеждането на карфиол е развило до толкова своята масовост, че главата на зеленчука започва да израства без много от своите естествени пигменти, които иначе биха му придали лилав, зелен и дори оранжев оттенък.

karfiol

Наскоро тези пъстри сортове отново намериха път до масовия пазар на зеленчуци, всеки от които предлага уникален пигмент, което прави избора на карфиол доста интересен и полезен.

Това обаче не е всичко!

Карфиолът е уникален с това, че различните сортове съдържат три от четирите основни хранителни пигменти открити в растения и животни: антоцианин, бета каротин и хлорофил. – Раян Ридъл, учен в областта на храните

Бета-каротинът, същото съединение, с което са популярни и морковите, придава богатия оранжев цвят на сещате се – оранжевия карфиол. В същото време, хлорофилът, ключовия био елемент във фотосинтезата, придава зеления цвят на карфиола. Тези интересни цветове, получени благодарение на въпросните пигменти, не придават само атрактивен външен вид на карфиола, но също така предлагат на тялото ни и някои интересни ползи.

Когато консумираме бета-каротин, той метабилизира във витамин А, който пък играе важна роля за здравето на очите ни. Хлорофилът от друга страна е антиоксидант, който действа като един вид вътрешен освежител.

Съхранение на карфиол

karfiol3

Най-добрият начин за съхранение на карфиол е в хладилника в отделението, предназначено за зеленчуци. Поставете го с главата нагоре, за да предотвратите всякаква възможност да се събере влага в цветчетата, което би развалило зеленчука доста по-бързо. Без да е измит, поставен в конвенционален хладилник карфиолът може да остане свеж до 12 дни, ако разполагате с хладилник Либхер оборудван с технологията BioFresh или Biofresh Plus той може да остане свеж до цели 21 дни. Препоръчително е да приготвите карфиола до 2-3 дни, след като го купите, тъй като ако го оставите в стандартен хладилника за по-дълго има вероятност да започне да излъчва аромат на сяра.

Следващия път, когато видите някоя “лилава глава”, срамежливо подаваща се изпод сергията, престрашете се и опитайте това вкусно и полезно произведение на природата.