9 от най-популярните, лесни и практични съвета за съхранение на хранителни продукти

Колкото и полезна да е една храна има една граница, след която тя може да бъде  не само неприятна на вкус, но и не особено здравословна – нарича се срок на годност. Увехналите листа на зеленчуците, потъмнелите плодове и мухълът върху продуктите са често срещан признак за загуба не само на пари, но и на ползи за нашето здраве. За щастие има доста добри решения на тези проблеми. Извадили сме някои от най-практичните съвети за удължаване срока на годност на някои хранителни продукти, които ще ви помогнат да хапвате по-здравословно и разбира се да пестите пари от по-малкото изхвърлена храна.

1. Увийте целината, броколите и салатата в хранително алуминиево фолио, преди да ги пъхнете за замразяване във фризера. Така ще издържат пресни 4 седмици и дори повече.

2. За да запазите плодовете и зеленчуците си по-дълго свежи, трябва да се съобразите с това, че много от тях отделят етилен. Има и продукти, които са по-чувствителни към този газ. Някои от по-популярните плодове и зеленчуци, които отделят етилен са: авокадо, банани, киви, манго, круши, сливи и доматите, които ще споменем след малко. Важно е да знаете и кои плодове и зеленчуци са чувствителните към този газ, заради който се развалят по-бързо. Това са: ябълки, броколи, моркови, краставици, зелен боб, зелена салата и подобните на нея, картофи и диня. Това разграничение подсказва, че най-добре би било да съхраняваме отделно тези, които отделят етилен и онези, които са чувствителни към него. Така ще ги съхраним за по-дълго време.

3. Съхранение на домати – Един от лошите навици на много български семейства е да слагат току-що купените домати с найлоновата торбичка в хладилника. В капана на газа етилен, който се отделя, затворени в найлоновия плик те ще узреят много по-бързо. Затова, ако сте си взели добре узрели домати, готови за консумация, извадете ги от найлоновия плик и ги поставете в отделението за зеленчуци. Перфектният вариант за тяхното съхранение е да ги оставите на отговорно пазене в чекмеджето, което всеки хладилник Либхер, оборудван с технологията BioFresh притежава – там ще издържат много по-дълго.

4. Третирайте подправките и аспержите като цветя.

foodiesfeed

Поставете магданоза, босилека, копъра, ментата, градински чай, зеления лук и аспержите в буркан с малко вода – точно както поставяте цветята във ваза. Ако пък имате на разположение билки, съдържащи в себе си етерични масла като мащерката например, вържете ги с канап и ги провесете на открито (маслото от мащерка е страхотен естествен антибиотик).

Друг трик за съхранението на билки е като ги замразите, още докато са пресни, в малко масло или зехтин. Така ще ги запазите свежи за ястията, които ще приготвяте по-късно. За целта може да използвате пластмасовите формички за лед, които ще ви бъдат изключително удобни за дозиране, когато готвите. Този процес работи най-добре за розмарин, градински чай, мащерка и риган.

5. „Изкъпете“ ягодите или малините в оцет, преди да ги поставите в хладилника. След това изречение със сигурност присвихте недоверчиво очи, но не бързайте със заключенията – този трик си има своята логика.

Разтворете оцет с вода в съотношение 1 към 10 – на 10 чаши вода, една чаша оцет, поставете ягодите или малините вътре, изплакнете ги с течността и след това ги поставете в хладилника. Така малините ще останат изключително свежи за седмица, дори за повече, а ягодите ще издържат и две, без да мухлясват или да омекват. А ако се притеснявате за миризмата на оцет, разтворът е достатъчно разреден, така че няма да има и следа от него.

6. Сложете една ябълка при картофите си. Поставянето на ябълка при картофите ще помогне за удължаването срока им на годност и ще забави тяхното покълване.

7. Поставете кухненска хартия в купата със салата. Звучи странно, нали? Но не бързайте да прескачате и този съвет. В купата със салата, която предварително сте подготвили за гостите си или ви е останала от вечеря, но не искате да изхвърлите, поставете сгънато на две парче кухненска хартия, след което увийте купата в хранително стреч фолио. Хартията ще абсорбира излишната влага от салатата и по този начин ще я запази свежа за по-дълго.

8. Дръжте джинджифила във фризера. В статията ни „ТОП 7 противовъзпалителни подправки, които ще бронират готвенето ви“ му обърнахме подобаващо внимание, обяснявайки чудесните му  свойства. Съхранението на джинджифила във фризера ще ви позволи не само да настъргвате кората му много по-лесно, но и ще го запазите в добро състояние за по-дълго време.

9. Почиствайте хладилника си. Въпреки, че оставихме тази точка за финал, тя е една от най-важните, когато говорим за прясна и свежа храна. Веднъж оставени да се развалят, хранителните продукти носят след себе си неприятни миризми и мухъл, който лесно се разпространява върху все още прясната храна плюс куп други проблеми. Освен всички съвети, които знаете за оптималното съхранение на различните видове храни, не забравяйте редовно да почиствате хладилника и да изхвърляте развалената храна.

Вижте още по темата и:

Това бяха само малка част от многобройните съвети и трикове за удължаване срока на годност на продуктите. В следващите наши статии ще ви разкрием и други начини, които да ви помогнат да консумирате по-здравословна храна и да харчите по-малко пари. До тогава обаче искаме да ви попитаме кои са вашите най-добри препоръки за съхранение и то не само в хладилника?

Оставете коментар: