Защо -18°C е идеалната температура за замразяване?

Експертите от хранително-вкусовата промишленост препоръчват -18°C като оптималната температура за замразяване на храни. В този материал сме подготвили някои любопитни факти около този стандарт и причините за неговото въвеждане сред производителите на храни и охладителни уреди.

Спомняте ли си, когато купихте първия си хладилник или фризер? Ако се върнете назад във времето вероятно ще си спомните как повечето хладилници ни се предлагаха с ексклузивната за времето си опция фризерът ни да поддържа идеалната температура за замразяване от -18°C.

Защо обаче -18°C?

Защо това е магическата температура за замразяване на храната ни?

Ако преди 15 години сте задали този въпрос на продавач-консултанта в магазина, то вероятно нямаше да може да ви отговори. Затова днес ще хвърлим повече светлина върху тази тема, за да разберем защо това е наложен стандарт при съхранението на храни за дълъг период от време.

В началото на модерното замразяване, -10°C се е приемало за безопасна температура за съхранение на замразени храни. Въпреки това на по-късен етап ползите от замразяването на по-ниска температура били признати за доста по-подходящи. В края на 1930 г. Американската асоциация за плодове и зеленчуци застава зад температура на замразяване от 0°F (равняваща се на -17.8°C) като причина за това не били конкретни научни съображения, а добре изглеждащото закръглено число от 0°F. Доста време по-късно -18°C се приело като стандартна температура за замразяване на храните и в Европа.

Директива на ЕС за замразените храни, приета през 1989 г.

През 1964 г. Международният институт по замразяване и охлаждане препоръчва минимална температура за замразяване от -18°C. В резултат на това комисиите от различните национални и международни организации, отговарящи за храните, приемат тези градуси за стандарт. След това въз основа на приетия през 1967 г. „Кодекс на замразените храни“, Европейската комисия създава своя собствена директива за дълбоко замразените храни, а през 1989 г. препотвърждава температурата за съхранение на замразени храни да бъде минимум -18°C.

Какво всъщност се случва с храната при тези по-ниски градуси?

Всъщност при температура от -18°C се забавят реакциите и разпространението на микроорганизмите, които помагат на храната да се разваля. За съжаление не съществува единен начин за намаляване на скоростта, с която настъпват тези химични реакции при понижаването на температурата. Въпреки това целият този процес има връзка и с правилото на Ван Хоф: скоростта на химичните реакции се увеличава 2 пъти или повече за всяко покачване на температурата с 10°C.

Експертите в тази област са открили, че когато храната се съхранява при температури от -30°C и -18°C, развалянето на плодовете и зеленчуците е 2-3 пъти по-бавно. За по-податливите на разваляне храни по-ниски от тези температури биха могли да влошат хранителната им стойност доста по-бързо.

След 1 година на съхранение при  -12°C, съдържанието на витамин С в зеленчуците е само 20% от съдържанието на витамин С при зеленчуци съхранявани за същия период, но при -18°C.

Колкото по-студена е средата, в която съхраняваме храната си, толкова по-качествено замразяване ще имаме. Въпреки че поддържането на по-ниски температури включва и по-висок разход на енергия, -18°C е оптимален компромис между запазване качеството на храната и потреблението на електричество.

Ако имате въпроси или коментари, пишете ни! Използвайте полето тук отдолу или се присъединете към нас в дискусията във Facebook.