Ați servit iaurt recent? Sunt șanse foarte mari să fi luat paharul de iaurt din frigider, ceea ce e bine, pentru că acolo și trebuie să fie depozitat. Dar știați că un frigider și un pahar de iaurt au foarte multe în comun? Împărtășesc un proces de fabricare cunoscut sub numele de termoformare!

 

Ce este termoformarea?

Termoformarea este un proces special de formare a materialelor plastice. O foaie de polistiren este încălzită, apoi trecută prin diferite etape pentru a fi modelată într-o formă particulară. În fabricarea frigiderelor, de exemplu, containerul interior este realizat în acest mod. La iaurt, paharul este făcut exact la fel.

Ce etape implică termoformarea?

 

1.Se creează și se inserează coala de polistiren

Aparatele Liebherr utilizează termoformarea pentru dimensiuni mari. Coala de polistiren este producție proprie. Adăugăm coloranți, ca preamestesc, și material reciclat într-un aparat de extrudare. Conform promisiunii ActiveGreen Liebherr, aceasta asigură o utilizare durabilă a resurselor.

Granulele se topesc și se bagă sub presiune într-un șablon, în forma dorită. Ulterior, surplusul de material este rulat și tăiat la dimensiunile corespunzătoare. Coala de polistiren trebuie apoi să se răcească. E nevoie de aproximativ 3 zile înainte de a trece la pasul următor.

2.Se preîncălzește coala de polistiren

Foaia se preîncălzește la aproximativ 100°C.

3.Se crește temperatura cu 90°C

Coala este încălzită cu încă 90°C, ridicându-se la 190°C. La această temperatură, materialul este mai moale și poate fi procesat mai ușor.

4.Procesul de formare

În stația de formare, placa – încălzită acum la 190°C – prinde forma sa finală. Un vacuum este creat pentru a obține un fel de „balon”. Acesta permite ca materialul să fie adus în forma sa ulterioară. În timp ce „balonul” formează un mulaj, partea ”negativă” a formei este introdusă suv acesta. După ce balonul se fixează pe formă, se creează presiune negativă asupra colii prin canalurile de aer. Presiunea atmosferică mai ridicată asigură lipirea plasticului moale de formă. Daorită amestecului de căldură provocat de coală și aer, materialul devine solid. Acum, recipientul interior se separă de matriță, având forma detaliată a acesteiaProcesul de formare

5. Tăierea

Recipientul interior se curăță mecanic de surplusuri pe toate părțile, pentru a se potrivi perfect în frigider. Tot acum se curăță și muchiile ascuțite, pentru a asigura o potrivire perfectă a recipientului cu căptușeala interioară a frigiderului.

6. Inspecția vizuală

Ultimul pas este inspecția vizuală a recipientului. După ce trece cu succes acest pas, este pregătit să facă parte dintr-un frigider nou!

 

Meanwhile, somewhere else a little sheet of plastic has gone through the same process to turn it into a cup!

Între timp, în altă fabrică o coală mică de plastic a trecut prin acelasă proces de termoformare pentru a ajunge un pahar de iaurt!