De ce ocazional se aud zgomote de la frigider? Și ce este un juriu de zgomote? Cum reușește Liebherr să facă frigiderele mai silențioase? Aflați aceste lucruri din articolul de astăzi.

Liebherr_Silent

“Ceva ce este perceput acustic, mai slab sau mai puternic, și a crescut în intensitate fără intenție datorită unui lucru în mișscare sau punerii unui lucru în mișcare” (Definiția ”zgomotului”)

 

Dragi cititori ai blogului FreshMag,

Ați auzit vreodată un frigider Liebherr sau ceva despre un frigider Liebherr? Noi suntem mulțumiți că aparatele frigorifice Liebherr sunt incredibil de silențioase – dar pe de altă parte (din perspectiva marketingului), este o problemă dacă nu  ați auzit niciodată de LiebherrJ  Desigur, numai în cazuri rare, un aparat defect este cauza actuală a zgomotului iritant produs de frigider. Dar de ce unii contemporani sunt deranjați de zgomotul produs de frigider? Hai să examinăm probele:

 

În ziua de azi există mai multe surse de zgomote din frigidere

Este normal ca un frigider să producă zgomot ocazional. Totuși, să luam lucrurile pe rând…În trecut, un frigider avea un compresor și un termostat. Din când în când, termostatul semnaliza compresorul când avea nevoie să mențină temperatura constantă în interior. Astăzi, frigiderele normale au mult mai multă tehnologie în interior. Aceasta este responsabilă parțial pentru zgomotele neobișnuite și uneori iritante pe care le produc frigiderele.

Zgomotele sunt emise, de exemplu, de:

  • Modulele BioFresh cu ventilație și clapete de aer
  • Modulele NoFrost cu ventilație și radiatoare de dezghețare
  • Panouri de control Multi-Zone cu valve de control în circuitul de refrigerare
  • Etc.

În plus, agentul de răcire din circuitul de refrigerare trece în mai multe stări de agregare (de la gaz la lichid) și, în cazuri extreme, trece prin diferențe de temperatură de la +80 °C la -45 °C. Datorită proceselor fizice implicate (dilatare, contracție) mai pot să apară zgomote specifice.

 ”Șoptitorul frigiderului”: Modul prin care Liebherr reduce zgomotul

Apare însă întrebarea justificată: ”Ce face defapt Liebherr Electrocasnice să elimine aceste zgomote, sau, cel puțin, să le minimizeze?”Inginerii Liebherr și dezvoltatorii fac constant o treabă extcelentă când vine vorba de diminuarea zgomotului produs de frigidere, încercând să le facă tot mai silențioase. Prin urmare, aparatele erau deja radiografiate în anii 1980 pentru a identifica zgomotele de injecție ale agenților de răcire. Cercetarea acustică de la Liebherr a progresat constant de-a lungul anilor: Aparatele frigorifice sunt supuse acum unor teste speciale în camere dedicate, pentru a localiza sursele zgomotelor și pentru a lua măsurile adecvate pentru reducerea lor. În camerele acustice, ”tragem cu urechea” la aparatele noastre, altfel spus, acultăm foarte atenți.

 

Trei exemple cum reduce Liebherr zgomotul:

  • Compresoare cu turație reglabilă
  • În vreme ce compresoarele convenționale funcționează aprox. la 3000 rpm, modelele cu turație reglabilă ajung să funcționeze între 1000 și 1600 rpm în modul standard de operare. Turația scăzută reduce zgomotul aparatului frigorific.
  • Ventilatoare cu turație reglabilă
  • Ca și compresoarele, ventilatoarele sunt și ele cu turație reglabilă. În consecință, ele rulează doar la fel de frecvent și cât de repede este necesar pentru a menține temperatura interioară constantă.
  •  Agent de răcire R600a fără CFC (clorfluorocarbon)
  • Agentul de răcire R600a atinge aceeași temperatură la o presiune mai mică, în comparație cu agentul folosit anterior. Drept consecință, este necesară o forță mai mică pentru tehnologia din circuitul de refrigerare, lucru ce duce la reducerea zgomotului.

 Testat de public: juriul de zgomote ascultă

Pentru a reduce constant sunetul emis de aparatele noastre frigorifice, inginerii specializați pe acustică de la Liebherr apelează la alte persoane pentru a minimiza zgomotele. Un ”juriu special”, format din colegi care nu sunt din departmanetul de dezvoltare, ascultă foarte atent aparatele într-o fază de test, spre exemplu înainte de plasarea produselor pe piață. Juriul oferă dezvoltatorilor feedback despre cum este perceput zgomotul de către membrii acestuia și în ce zone trebuie îmbunătățită acustica. Astfel, ne asigurăm că sensibilitatea auditivă a unui grup independent este luată în considerare pentru optimizarea continuă a aparatelor noastre.

Oamenii au devenit mai sensibili la zgomote

În acest punct, totuși, trebuie să menționăm că percepția oamenilor asupra sunetului s-a schimbat și mulți dintre noi am devenit mult mai sensibili la zgomot. Un motiv, printre altele, este modul de contrucție a caselor din ziua de azi. Datorită cerințelor legale, pereții exteriori și frestrele sunt foarte bine izolate. Datorită acestor lucruri, foarte puțin zgomot din exterior mai pătrunde în clădiri, iar oamenii percep mai intens zgomotele aparatelor electrocasnice.

În video de mai jos veți vedea de ce aparatele Liebherr vă vor încânta ochii și urechile:

Mulțimim pentru pentru timpul acordat și sperăm că v-a făcut plăcere să-l citiți!