Aspergeliefhebbers hebben een goede reden om vrolijk te zijn: de aspergeoogst, een van de eerste culinaire hoogtepunten van het jaar, is weer begonnen. Traditioneel wordt het ‘witte goud’, zoals asperges vaak genoemd worden, geoogst van begin april tot 24 juni. Dit duidelijk gemarkeerde einde van het seizoen is van cruciaal belang omdat de planten tijd nodig hebben om goed te herstellen van de oogst.  Zo kunnen ze volgend jaar opnieuw een heerlijke oogst produceren. Deze strenge regels en ietwat hoge prijs geven de asperge een verfijnde reputatie. Wil je weten hoe je asperges het beste kunt bewaren en welke wijn je er bij kunt drinken? Lees dan vooral verder!

Asperges

Lekker vers

Asperges zijn op hun best als ze pas geoogst zijn. Maar hoe controleer je of ze vers zijn? Als de stengels glanzen, het snijvlak aan de onderzijde niet is uitgedroogd en je een piepend geluid hoort wanneer je de stengels van twee asperges tegen elkaar wrijft, dan weet je dat ze vers zijn. Je kunt ze ook proberen te breken. Wanneer ze namelijk buigen in plaats van breken, zijn ze niet vers.

Kwaliteit

Asperges worden in klassen verdeeld op basis van dikte en kwaliteit. Qua dikte wordt het AA-formaat (20-28 mm) als het beste beschouwd. Andere formaten zoals A (16-20 mm), B (12-16 mm) en AAA (>28 mm) kunnen ook tot de hoogste kwaliteitsklasse worden gerekend, indien de asperge verder mooi is. Om een superieur kwaliteitslabel te krijgen moet een asperge onder andere mooi recht zijn, voldoende lengte hebben, niet verkleurd en onbeschadigd zijn.

Asperges: groen en wit

Hoe bewaar je asperges?

In de koelkast

Je kunt asperges een aantal dagen in de koelkast bewaren. Wikkel ze in een vochtige handdoek en leg ze voorzichtig in de groentelade. Heb je een Liebherr koelkast met BioFresh? Asperges blijven in de BioFresh zone tot 18 dagen vers. Handig!

Tips voor het invriezen van asperges

Wil je je asperges nog langer bewaren? Je kunt ze prima invriezen! Schil de groenten zorgvuldig, verpak ze in een luchtdichte diepvrieszak en leg ze in de vriezer. Als je ze wilt gaan bereiden hoef je de asperges niet eerst te ontdooien, doe ze direct in een pan met ruim kokend water.

Recept: Aspergesalade met rauwe ham

Om het aspergeseizoen goed te starten heeft het keukenteam van het Interalpen Hotel een eenvoudig en lekker recept voor je samengesteld:

Ingrediënten

Voor 4 personen

 • 500 g witte asperges
 • 2 tomaten
 • 250 g gemengde sla
 • 5 eetlepels balsamicoazijn
 • 1 limoen
 • 10 eetlepels druivenpitolie
 • 3 eetlepels verse peterselie, grof gehakt
 • 150 g rauwe ham, dungesneden

Bereidingswijze

 1. Zet twee pannen kokend water en een kom ijskoud water klaar.
 2. Schil de asperges zorgvuldig, breek de onderkant eraf en kook ze in ongeveer 10 minuten beetgaar.
 3. Snijd met een scherp mes een kruisje in het vel van de tomaat en dompel de tomaten voor ongeveer 20 seconden in kokend water, tot de velletjes wat beginnen te krullen. Leg de tomaten daarna in de kom met koud water.
 4. Pel de tomaten, verwijder de zaden en snijd in blokjes van gelijke grootte.
 5. Mix voor de dressing de balsamicoazijn, druivenpitolie en het sap van de limoen met de gehakte peterselie.
 6. Verdeel de sla en asperges over de borden
 7. Giet wat dressing over de aspergesalade en garneer met de ham.

Welke wijn past het beste bij asperges?

Onze wijnexpert Frank Kämmer over aspergegerechten en wijn:

“Tijdens het aspergeseizoen zijn er veel supermarkten en slijterijen die wijnen promoten als ‘asperge wijn’, wijnen die goed met asperges samengaan. Maar de echte ‘asperge wijn’ bestaat niet. Zoals bij wijn en spijscombinaties vaker het geval is, komt het vaak aan op de details. De Silvaner, een Duitse witte druivensoort, produceert een wijn met een subtiel aroma en een lichte zacht aardse smaak. Deze wijn is een traditionele keuze voor bij de witte asperge. Voor groene asperges wordt vaak een wat vollere Sauvignon Blanc gekozen.

Wijn bij asperges

De keuze voor een juiste wijn is sterk afhankelijk van de bereidingswijze van de asperges. Als je witte asperges traditioneel serveert met een beetje gesmolten boter is een Silvaner mijn eerste keuze. Als je kiest voor een recept waarbij je asperge serveert met ham zou ik een lichte Pinot Gris adviseren. Kies je voor een aspergesalade, dan zou ik een Kabinett-Riesling schenken, een lichte en fruitige wijn. Kook je witte asperges met een hollandaisesaus met een kalfslapje?  Dan zou ik kiezen voor een op eikenhout gerijpte Chardonnay uit Bourgogne. Je ziet, elke bereidingswijze vraagt om een andere wijn. Maar alle wijnen hebben een overeenkomst: het zijn allemaal jonge wijnen! Normaal geef ik de voorkeur aan wat langer gerijpte wijnen, maar het lentekarakter van de asperge laat zich het beste combineren met een jonge wijn.”

 

 

Wat is jouw favoriete recept met asperges? Wij zijn benieuwd! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.