Lang, lang geleden ontdekten onze voorouders dat verspilling van vlees kan worden voorkomen door het op de juiste manier op te slaan. Bewaren van vlees is altijd erg belangrijk geweest. In het verleden werd vlees gerookt of gepekeld om de lange koude winters te kunnen overleven. Later werden deze methoden gebruikt om culinaire variatie aan te brengen voor de zeevaarders die lange reizen maakten.

Tegenwoordig begrijpen we dat het op de juiste manier opslaan van voedsel de ontwikkeling van micro-organismen onderdrukt of zelfs voorkomt. Vleesopslag is daarin sterk afhankelijk van koelen en vriezen.

vlees bewaren biefstuk
Tips voor het kopen en bewaren van vlees:

 • Bij het boodschappen doen: haal het vlees altijd op het laatste moment.
 • Let op de herkomst van het vlees. Bij de slager kan je navraag doen over de herkomst van het vlees. Zo kun je op je eigen manier een bijdrage leveren aan verantwoord vlees.
 • Hou de reis naar huis zo kort mogelijk en probeer hierbij het vlees zo koel mogelijk te houden. Gebruik bijvoorbeeld een koeltas met een koude accu.
 • Laat het vlees niet in zijn eigen sappen liggen. Maak het vlees droog en verpak het opnieuw als het nodig is.
 • Vacuüm verpakt vlees is langer houdbaar. Maar let wel op de houdbaarheidsdatum en controleer of de verpakking niet beschadigd is. Als er lucht in de verpakking is gekomen, zijn er ook bacteriën in gekomen.
 • Vlees in de koelkast kan het beste in een afsluitbare glazen bewaardoos bewaard worden. Een houten schaal of plank is niet geschikt.
 • Rundergehakt moet binnen 24 uur verhit worden.

vlees bewaren varken
Varkensvlees

Varkensvlees wordt op veel verschillende manieren en in een groot assortiment gerechten gebruikt, maar ook nog steeds traditioneel als een lekkere sappige karbonade of een malse varkenshaas. Een hele bekende variant is de schnitzel, een afgeleide van de traditionele Wiener (kalfsvlees) schnitzel: platgeslagen, gepaneerd en gebakken.

 

Let er bij het kopen van varkensvlees op dat het vlees een mooie roze kleur heeft. Als het vlees heel bleek of donker en waterig is kan het duiden op minder kwaliteit.

Vers varkensvlees kun je 1 dag in het koeldeel of 7 dagen in de BioFresh bewaren. Invriezen kan natuurlijk ook, gebruik hiervoor een luchtdichte zak met een label en datum. Varkensvlees kan 6 maanden in de diepvries bewaard worden.

vlees bewaren karbonade
Kalfsvlees

Runderen tot acht maanden oud worden aangeduid als kalveren. Afhankelijk van het ras worden ze gefokt voor vlees- of melkproductie. Kalfsvlees wordt net als varkensvlees op veel verschillende manieren gebruikt: geroosterd, als steak, een rollade of een klassieke kalfsfilet. Kalfsvlees is altijd een goede keuze voor een feestelijke maaltijd. Uiteraard mogen we de Wiener schnitzel niet vergeten (mocht je Schnitzer Wiener Art op de kaart tegenkomen, dat is schnitzel van varkensvlees gemaakt en niet van kalfsvlees). Kalfsvlees is goed verkrijgbaar, let erop dat het vlees een licht rode kleur heeft. Zorgvuldig bereid wordt kalfsvlees door vele chefs gezien als ‘culinaire top’.

Vers kalfsvlees kun je 1 dag in het koeldeel of 7 dagen in de BioFresh bewaren. Kalfsvlees kan prima worden ingevroren in een luchtdichte zak met label en datum. Nog beter is om het vacuüm getrokken te bewaren. Kalfsvlees kan tot 12 maanden in de diepvriezer worden bewaard.

Lamsvlees

Lamsvlees komt van schapen die jonger zijn dan een jaar. Professionele koks beschouwen het lamsvlees als een van de beste vleessoorten. Schapen en lammeren hebben een lange historie als huisdieren omdat ze een belangrijke bron zijn van wol, melk en vlees. Het lichtrode lamsvlees is mals en sappig en combineert uitstekend met een breed assortiment kruiden als tijm, rozemarijn en munt. Lamsvlees is relatief mager vlees met hoogwaardige eiwitten en een prima aanvulling op een gebalanceerd dieet.

Vers lamsvlees kun je 1 dag in de koelkast bewaren. Maak het vlees droog en dek het af met huishoudfolie voordat je het in de koelkast plaatst. In de BioFresh kan lamsvlees tot wel 7 dagen bewaard worden. Lamsvlees kan ingevroren worden in een luchtdichte of, beter nog, gevacumeerde zak met label en datum erop. Het vlees kan tot 10 maanden in de diepvriezer worden bewaard.

vlees bewaren lamsrack
Kip en gevogelte

Gevogelte is een verzamelnaam voor vogels die als huisdier gehouden kunnen worden om hun eieren, vlees en veren zoals kippen, ganzen en eenden. Gevogelte is een belangrijke bron van voedsel. Kippen, ganzen en eenden worden over de hele wereld gehouden. Gegrild, geroosterd of in de pan gebakken gevogelte smaakt altijd goed. Het vlees biedt veel belangrijke voedingstoffen. Het biedt hoogwaardige eiwitten, vitaminen, mineralen en goede vetzuren. Goede redenen om gevogelte regelmatig op het menu te zetten. Vers gevogelte is erg delicaat en moet zo snel mogelijk naar huis worden gebracht, bij voorkeur in een koeltas. Let bij gevogelte goed op de houdbaarheidsdatum.

Bewaar gevogelte op een rooster met daaronder een bord en dek het af met huishoudfolie. Het rooster voorkomt dat het vlees in zijn eigen vocht ligt. Gevogelte kan 1 dag in de koelkast worden bewaard en tot 6 dagen in de BioFresh. Vacuüm verpakt kan gevogelte in de diepvriezer tot 6 maanden bewaard worden.

Rundvlees

Al vele jaren is rundvlees een belangrijk onderdeel van onze voeding. Goede kwaliteit rundvlees voorziet ons van waardevolle voedingstoffen en vitaminen. Rundvlees is een verzamelnaam voor mannelijke of vrouwelijke runderen van verschillende leeftijden.

 • Os (gecastreerde stier)
 • Koe (rund dat minimaal 1 kalf heeft gekregen)
 • Stier (rund dat gebruikt wordt voor fokken)
 • Vaars (jonge koe die nog geen kalveren heeft gekregen)
 • Kalf (rund tot 8 maanden oud)

Hoewel op het label niet altijd exact wordt aangegeven om welk type vlees het gaat is er een onderscheid te maken. Kalfsvlees is licht roze, jong stiervlees is licht rood, ossenvlees is helderrood en koeienvlees is donkerrood.

Rundvlees kan op vele verschillende manieren bereid worden. Welke stuk geschikt is voor welke bereiding hangt af van de structuur van het vlees. Rundvlees met fijne draad is geschikt voor grillen of bakken, de grove draad is meer geschikt voor stoven of slow cooking.

Rundvlees is 1 dag te bewaren in de koelkast en 7 dagen in BioFresh. Zorg ervoor dat het vlees niet in zijn eigen vocht ligt door het met een rooster op een bord of schaal te plaatsen. Invriezen kan in een luchtdichte zak met label en datum. Vacuüm verpakt invriezen is nog beter. Ingevroren rundvlees kan 12 maanden in de diepvries worden bewaard.

vlees bewaren schenkel
Wild

Wild komt voort uit de wereld van de jacht. Wild wordt door velen als een echte traktatie gezien. We onderscheiden veerwild (gevogelte) en haarwild.

Het meest voorkomend veerwild:

 • Kwartel
 • Duif
 • Wilde eend
 • Fazant
 • Patrijs/hoen

Het meest voorkomend haarwild:

 • Hert
 • Wild konijn
 • Wild zwijn
 • Haas

Hoewel het traditionele jachtseizoen van de herfst tot en met de winter loopt, is wild het hele jaar door verkrijgbaar. Het kopen van vers vlees is over het algemeen de betere optie bij de slager, poelier of gespecialiseerde winkel.

Wild is 1 dag te bewaren in de koelkast en 7 dagen in BioFresh. Zorg ervoor dat het wild niet in zijn eigen vocht ligt, bij voorkeur op een rooster geplaatst op een bord of in een schaal. Invriezen kan in een luchtdichte zak met label en datum, nog beter is vacuüm verpakt invriezen. Ingevroren wild kan 9 maanden in de diepvries worden bewaard.

Heb je vragen? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.