Heb jij het weleens meegemaakt dat je na een fijne vakantie welkom thuis werd geheten door de beschimmelde producten in je koelkast? Of twijfel je of de koelkast uitgeschakeld moet worden als je lang van huis bent? Met de tips uit dit artikel laat je jouw koelkast op de juiste manier achter en ga je onbezorgd op vakantie. Zo kom je bij thuiskomst niet voor bedorven verassingen te staan!
De belangrijkste tip is om ervoor te zorgen dat er geen verse producten in je koelkast achterblijven als je op vakantie gaat. Bederfelijke levensmiddelen als groente, fruit, vlees, vis en zuivel zijn nu eenmaal niet lang houdbaar. Aangebroken conservenverpakkingen zijn meestal langer dan een maand houdbaar, deze kun je dus gerust laten staan.
(Lang) weekend weg? Let op de TGT-datum
Ga je een lang weekend weg? De meeste verse levensmiddelen zijn wel langer dan 3 dagen houdbaar in de koelkast. In dat geval hoef je dus weinig actie te ondernemen. Let bij thuiskomst wel altijd op de TGT-datum op de producten!
Een goede voorbereiding: let op je inkopen
Doe in de week voor je vertrek zo min mogelijk boodschappen. Kijk eens goed welke (restjes) verse producten nog in je koelkast liggen en probeer hier een lekker gerecht mee te maken! Pastasauzen, soep en wraps lenen zich bijvoorbeeld heel goed om restjes groenten op te maken!
Je vriezer slim gebruiken
De meeste fruitsoorten kun je goed invriezen! Was het fruit en verwijder eventueel de schil, bladeren, zaden en steeltjes. Portioneer het fruit in niet te grote porties en zorg dat je het luchtdicht verpakt om uitdroging, geuroverdracht en vriesbrand te voorkomen.
Je kunt met restjes fruit en melk ook heerlijke ijsjes maken die je voor langere tijd in je vriezer kunt bewaren. Bekijk hier het recept.
Vlees en vis kun je overigens beter niet invriezen als de producten al een tijdje in de koelkast hebben gelegen. Vries deze producten altijd in op de dag van aankoop.
Energie besparen als je langer van huis bent
Ondanks dat koelkasten tegenwoordig erg zuinig zijn, is het natuurlijk zonde om deze voor niets te laten draaien. Veel koelkasten en vriezers helpen je hierbij een handje!
Koel-/vriescombinaties met DuoCooling
Bij alle koel-/vriescombinaties met DuoCooling worden koel- en vriesdeel onafhankelijk van elkaar bestuurd. Bij deze apparaten kun je dus het koeldeel uitschakelen terwijl je diepvriesspullen veilig bij
-18°C bewaard worden. Om de kans op geuren en schimmels te minimaliseren is het belangrijk om het koeldeel goed te reinigen en de deur open te laten.
Apparaten met HolidayMode
HolidayMode gaat nog een stapje verder. Bij het inschakelen van deze functie wordt de temperatuur in de koelkast of in het koeldeel constant op +15°C gehouden. Zo worden geuren in de koelkast voorkomen en bespaar je toch energie! Bij koel/vriescombinaties blijft het vriesgedeelte op de ingestelde temperatuur.
HolidayMode vind je op alle BluPerformance koel/vriescombinaties, op de Premium BluPerformance koelkasten en op de Premium inbouw koel/vriescombinaties in nismaat 178.
NoFrost vrieskasten
Heb je een Liebherr NoFrost vriezer die niet helemaal gevuld is tijdens je vakantie? Het apparaat verbruikt dan meer energie dan wanneer alle laden vol zijn. Met behulp van het Vario isolatieplateau kunnen ongebruikte vriesladen worden afgesloten en hoeft slechts een kleiner deel van de vriezer te worden gekoeld. Op deze manier kan een energiebesparing tot wel 50% worden gerealiseerd! Het Vario isolatieplateau is als accessoire verkrijgbaar in onze Accessoire webshop.
Apparaat uitschakelen
Heb je een koelkast zonder vriesvak? Deze kun je bij langere afwezigheid uitschakelen via de aan/uit-schakelaar op het bedieningspaneel of door de draaithermostaat op 0 te draaien. Maak het interieur goed schoon en laat de deur open staan als je weg bent.
Voor de koelkasten met vriesvak geldt dat je het vriesvak goed schoon en ijsvrij maakt om te voorkomen dat het smeltwater in je koelkast blijft liggen als jij vakantie aan het vieren bent.
Met deze tips ga jij onbezorgd op vakantie, fijne reis!
Heb je nog vragen? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.