Det er græskarsæson! Vi har sammensat 10 interessante facts om græskar, som du bør vide.

1.- Lokale friske græskar er som regel tilgængelige fra august til november. Brug denne tid til at lave lækre retter med græskar som fx græskarsuppe.

2.– Græskarret er oprindeligt fra Sydamerika. Man spiste græskar i Peru og Mexico for mere end 8.000 år siden. Men det var først med opdagelsen af Amerika, at græskarret fandt vej til Europa.

3.- Græskarret er faktisk en frugt, ikke en grøntsag – mere præcist – et bær, fordi det indeholder frø, og det kan veje op til 23 kg.

4.- Der findes omkring 800 forskellige græskararter. Dog er kun ca. 200 af dem spiselige. Ud over den biologiske mangfoldighed er variationen i farver enorm: Det kan være hvidt, gult, grønt, sort, plettet eller stribet, og fås ydermere i mange forskellige farvekombinationer. Græskarrets form varierer også meget fra rund, oval, pæreformet til løgformet og glat eller nubret.

5.- Når du køber spisegræskar, skal du sørge for, at det stadig har en stilk. Bemærk: ikke alle græskar uden stilk er spiselige. Derudover skal græskarret føles tungere, end det ser ud. Banketesten hjælper: hvis det lyder hult, er det modent.

6.- Der bruges ca. 35 græskar til 1 liter græskarkerneolie, som er med til at sænke kolesterol og hjælper til mod at forhindre hjertekarsygdomme. Græskarkerneolie indeholder vitamin A, E og K, selen, plantekolesterin og linolsyre.

7.- Et græskar består af over 90 procent vand. Det indeholder en stor mængde betakarotin og har et højt indhold af natrium og kalium, hvilket fremmer muskelfunktioner og sikrer en afbalanceret væskebalance. Derudover indeholder det magnesium, kalcium, jern, fosfor og kiselsyreanhydrid samt vitamin B, C, D og E. Med kun 25 kalorier pr. 100 gram er kødet utrolig kalorielet.

8.- Til Halloween er græskarret populært som dekoration: Græskarret udskæres, og børn samt voksne elsker at lave skræmmende ansigter. Hvis du smører indersiden af den udhulede græskar med eddike og sprøjter hårspray på ydersiden, beskytter du den mod mug.

9.- Græskar kan opbevares på mørke steder i adskillige uger. Så snart man skærer i spisegræskar, skal de opbevares på køl og kan holde sig i op til 30 dage i køleskabet.

10.- For mænd med milde prostataproblemer kan græskar være med at forhindre en forstørret prostata, og effekten af grønne græskarfrø er endda medicinsk bevist. Kernerne har et højt zinkindhold, og zinkmangel er en af årsagerne til prostataproblemer.

Vi håber, at du kunne lide den artikel, og du er meget velkommen til at dele din favoritgræskaropskrift eller billeder af dine skræmmende halloweengræskar med os via nedenstående kommentarfelt.