Frisk fisk og skaldyr er både velsmagende og sundt. Derfor er det heller ikke underligt, at det anbefales, at man spiser fisk to gange om ugen! Hvis du køber friskfanget fisk, er det bedst at tilberede og spise fisken den samme dag. Nogle gange opbevares fisken dog i køleskabet, inden den spises. Men hvordan opbevares den bedst for at sikre både friskhed og den gode smag?

Vær opmærksom!

 

Jo friskere fisken er ved køb, jo længere tid kan den holde sig i køleskabet. Vær opmærksom på følgende, når du står ved fiskemanden eller i supermarkedet:

 • Fisken skal være mere eller mindre lugtfri – ok med et hint af havduft og eller jod. Lugter fisken af fisk, bør du ikke købe den.
 • Skindet skal være skinnende, fast og elastisk.
 • Kig på fiskens øjne: blege, skinnende og transparente øjne er lig med friskhed, hvor flade, matte og grå øjne er tegn på en fisk, der ikke længere er frisk.
 • Gællerne indvendigt skal være røde og skinnende. En gullig farve og slimet fisk er et tydeligt tegn på, at fisken ikke længere er frisk.
 • Hvis du har mulighed for det, er det en god ide at trykke på skindet med din fingerspids. Hvis fisken er frisk, skal skindet føles fast, og der må ikke komme en permanent ”bule”, hvor du trykkede. Fladfisk bør ikke bøje, når du løfter dem.
 • Forhandleren bør opbevare fisken i, og ikke is. Kølingen er mere jævn på denne måde.

Opbevaring af fisk: Det gælder om at holde den rette køleskabstemperatur

Mikroorganismer påvirker madvarernes friskhed. Opbevaring af madvarer i køleskab nedsætter aktiviteten af mikroorganismer, hvilket sikrer, at madvarerne holdes friske længere.

Traditionelle køleskabe er generelt ikke kolde nok til opbevaring af fisk og skaldyr over en længere periode. Den ideelle temperatur ligger mellem -2 °C – 0 °C. Derfor opbevarer fiskemanden de friskfangede fisk i is!

Du har selvfølgelig muligheden for at sænke temperaturen i køleskabet, men det kan resultere i et for koldt klima for andre madvarer. Fyld i stedet en skål med isterninger og opbevar fisken heri. Sæt låg på skålen og sæt den ind i køleskabet. Herved kan du holde fisken frisk i op til to dage. Ellers vil du kunne opbevare fisk i en dag i køleskabet.

Har du et Liebherr køleskab med BioFresh? Så er det hele meget nemmere. I BioFresh-skufferne holdes temperaturen konstant lige over 0 °C. Dette fordobler opbevaringstiden af fisk til to dage. Perfekt til dig der elsker fisk.

Frysning af frisk fisk

Hvis der er tilbud på fisk, kan du med fordel fryse dem. Det er vigtigt, at fisken er så frisk som muligt, og sørg ydermere for, at den er rengjort og helt tør, inden den fryses. For at forhindre, at fisk fryser sammen, kan du med fordel fryse dem på frysebakken. Så snart de er frosset, pakkes de i passende fryseposer. Sørg for at sætte label på posen med dato.

Hvis du fryser en større mængde end 2 kg, anbefaler vi, at du aktiverer Liebherrs SuperFrost-funktion nogle timer, inden fisken kommes i fryseren. Temperaturen i fryseskabet reduceres midlertidigt. Herved sker indfrysningen hurtigt, og kvaliteten bevares.

Opbevaringstiden i fryseren afhænger af fiskens art:

 • Op til 4 måneder:
  havaborre, bonefish, brasen, ørred, rejer, sild, ål, sardiner og hundetunge
 • Op til 6 måneder:
  slethvar, sej, torsk, søtunge, hvilling
 • Op til 8 måned:
  rødspætte og pighvar

Optøning af fisk

Fisk bør optøs langsomt i køleskabet. Lad aldrig en fisk optø ved stuetemperatur, idet det kan forårsage uønsket bakterievækst.

Hvis du skal bruge fisken til en gryderet eller en suppe, kan du med fordel starte med forberedelserne allerede, når den er halvt optøet. Skal fisken tilberedes på en pande eller i ovnen, skal den være helt optøet. Undtagelse, paneret fisk som kan tilberedes frossen.

Vi håber, at du har nydt denne artikel. Hvor tit spiser du fisk, og hvordan opbevarer du den? Skriv din kommentar i kommentarfeltet nedenfor eller lav et indlæg på Facebook