Frisk laks spises bagt, grillet, røget eller rå, og der er ikke mange fisk, der kommer i nærheden af den på popularitetsskalaen. Den er kendt for at være let fordøjelig, rig på smag, for at være nærende og for dens simple tilberedning. Ud over at være et lækkert valg til en udsøgt middag med venner, er den også fantastisk til et tidspresset familiemåltid. I denne artikel får du gode råd til tilberedning samt opbevaring af laks.

1. Sådan ved du om laksen er frisk

Inden du går i gang med tilberedningen af din laks, er der et par ting, du skal være opmærksom på: Kontroller altid fiskens udseende og farve, inden du køber den, fordi det fortæller dig nemlig, om laksen er frisk. Sørg for, at laksen ikke har nogle brune pletter eller viser tegn på misrøgt, og at der ikke er andre tegn på mørke farver eller misfarvning. Kødet skal være fast, fri for revner og huller, og skal have et glat, skinnende udseende. Det siges ofte, at jo mere pink laksen er, jo bedre er kvaliteten og smagen, men denne farveforskel afspejler kun laksens art, f.eks. Sockeye-laks er dyb rød, mens Coho er mere lyserød. Smag dig frem for at finde ud af, hvilken du synes er bedst. Vær også opmærksom på laksens lugt – den skal ikke lugte for ”fiskeagtig”, men skal have den lyse havaroma, der indikerer frisk fisk.

2. Laks i saltlage

Når du tilbereder frisk laks, produceres der typisk en hvid ‘hud’, men det kan meget let forhindres eller i det mindste reduceres betydeligt. Du skal blot komme laksen i saltlage (en spsk. salt pr. en kop koldt vand) i 10 minutter – det er så nemt!

Saltet nedbryder nogle af muskelfibrene på ydersiden af fisken, hvilket under tilberedningen betyder, at disse muskler strammes mindre. Saltlage betyder også, at fisken vil være meget saftigere og mere smagfuld efter tilberedningen, og det forhindrer fisken i at blive for tør, hvis den koges/tilberedes lidt for længe.

3. Fjern aldrig skindet

Selvom det ikke er populært hos alle, fungerer fiskens skind faktisk som en naturlig barriere mellem det møre kød og gryden, panden eller grillen, hvilket beskytter laksen fra at blive brændt på meget hurtigt. Men anvender du en mere forsigtig tilberedningsmetode, som f.eks. pochering, kan du fjerne skindet, hvis du synes, det er bedst.

4. Pochering

Hvis du foretrækker kalorielet og vitaminrig mad, kan du med fordel pochere laksen. Grundet pocheringens milde tilberedning beholder laksen sin fulde smag, forbliver mør, og dens vigtige næringsstoffer bevares.

5. Grillning

Hvis du elsker at grille, må du ikke gå glip af laksens lækre smag. Grillet laksefilet er særdeles saftig, og under grillning er det muligt virkelig at frembringe laksens fulde smag. Slip din kreativitet løs: prøv olieret skind på en olieret grill, krydret med peber eller grill din laks på en cedertræsplanke. Det er meget svært at slå smagen af grillet laks.

Korrekt opbevaring af laks

Det vigtigste ved opbevaring af fisk og skaldyr, herunder laks, er at opretholde den rette temperatur, idet fisk og skaldyr er ekstremt temperaturfølsomme.

Efter køb skal laksen hurtigst muligt på køl. Frisk laks kan opbevares i køleskabet i en dag uden bekymringer. Et godt råd er at tage en køletaske med dig til at transportere fisken hjem og dermed sørge for, at kølingen forbliver uafbrudt.

Opbevaring af laks med BioFresh

Hvis du har et Liebherr køle-/fryseskab med BioFresh er det nemt og bekvemt at opbevare frisk fisk. Temperaturen i BioFresh-skuffen holdes lige over 0 °C, hvilket fordobler fiskens levetid.

Læs denne artikel for at lære mere om den bedste måde at opbevare fisk, inkl. fordelene ved BioFresh-Plus.

Opbevaring af laks i fryseren

Hvis du ikke har planer om at tilberede laksen med det samme, kan den holde sig i op til seks måneder i fryseren.

Vi håber, at du har nydt denne artikel, og vil gerne vide meget mere om, hvordan du tilbereder din laks. Har du nogle opskrifter du gerne vil dele med os? Skriv gerne til os via kommentarfeltet nedenfor eller lav et indlæg på Facebook!