Sommeren er vidunderlig: dagene er længere, solen skinner, og det gode humør følger automatisk med. Men det kan også blive så varmt, at vi blot længes efter noget, der kan køle os ned. Med disse læskende forfriskninger på den varme sommerdag kan du bedre holde dig ”kølig”.

Afkøling og forfriskning kan meget let integreres i hverdagen. Vores generelle trivsel påvirkes utroligt meget af vores valg af mad og drikke, især på varme dage. Idet varmen påvirker vores cirkulation, er vores krop taknemmelig for enhver anden form for lindring.

 

Råd 1: Vælg lette og friske madvarer

Tung og fedtet mad er ikke det bedste valg på varme sommerdage. Årsagen til dette er, at den hårdføre fordøjelse lægger en yderligere belastning på vores cirkulation, og kan få os til at føle os trætte og ubesværede efter et måltid.

Derfor er vores første gode råd: vælg let fordøjelige madvarer med højt væskeindhold på varme dage. Det forhindrer vores krop i at blive overbelastet med for meget fordøjelsesarbejde og giver os ydermere væske. Frugt og grønt med et højt vandindhold er et fremragende valg. I henhold til ayurvedisk teori har disse endda en kølende virkning. Icebergsalat eller vandmelon består fx af over 90 % vand. Salaten kan let ”krydres” med tomater og/eller agurk.

Nogle madkombinationer er specielt forfriskende på varme dage. På grund af det høje vandindhold er mejeriprodukter generelt meget velegnede som en let forfriskning. Fx er yoghurt ideel i kombination med vandholdige frugter, hvilket giver dig det perfekte friskhedsboost. Lige så populær er den klassiske kombination af tomater og mozzarella, krydret med frisk basilikum. Rødbedehummus med crudités kan give endnu mere variation.

Især pebermynteelskere kan indånde et lettelsens suk på varme dage. Disse forfriskende blade giver os en kølig følelse. Pebermynte-te er derfor en populær sommerdrink i de arabiske lande. Vores tip: prøv den søde og afkølende kombination af jordbær med friske mynteblade. Denne specielle smagsoplevelse er velegnet mellem måltiderne eller i en frisk sommerdessert.

Naturligvis er iskold mad, som hjemmelavet is, frosset frugt eller hjemmelavet iste bare himmelsk. Dine Liebherr-køle-/fryseskabe hjælper dig med at afkøle disse delikatesser til forfriskende temperaturer.

 

Råd 2: Forsøg at udgå stærk mad samt alkohol

Det er ikke tilfældigt, at ordet “hot” ikke kun kan betyde varmt, men også krydret. Krydret mad har en varmende virkning. Dette skyldes fx paprika i chili eller andet indhold, der bl.a. forekommer i sort peber. Indtagelsen af krydret mad bringer svedet frem på panden.

En lækker kold og forfriskende øl? Uanset hvor attraktivt dette lyder, så er alkohol og varme en meget ugunstig kombination. Dette får vores krop til at miste yderligere væske, og den vasodilaterende virkning tilskynder ydermere cirkulationsproblemer. Alkoholfrie alternativer er derfor et klart bedre valg til afkøling.

 

Råd 3: Drik rigeligt

Det er meget vigtigt at drikke tilstrækkeligt på varme dage. Vi kompenserer for vores væskeunderskud, når vi er så tørstige, at vi føler, vi tømme et helt badebassin. Men vi bør overhovedet ikke lade det komme til det stadie. Tørst er et tegn på mangel, og det viser sig meget tidligt, bl.a. når vi oplever vanskeligheder med koncentration og præstation. Årsagen er, at vandmangel fører til en reduceret blodtilførsel til hjerne, muskler og andre organer.

Vi anbefaler at drikke min. 1,5 – 2,0 liter om dagen. På varme dage og/eller ved sportsudøvelse har kroppen behov for dobbelt så meget. Derfor bør man altid have noget med sig, der kan slukke tørsten. Ud over vand, er usødet frugt eller urtete et godt valg. Ovennævnte pebermynte-te er en god ide.

Drikkevarens temperatur er afgørende for dens forfriskende virkning. Selvom vi tørster efter iskolde drikkevarer, er lunkne drikkevarer rent faktisk bedre for os. De trænger hurtigere ind i blodet og er bedre til at kompensere for væsketab end de iskolde drikke. Derudover er den varmere drik mere skånsom for maven og kredsløbet.

 

Råd 4: Afkøl dine madvarer

Køleskabet er altid vigtigt, men specielt om sommeren. Bakterier spredes hurtigt ved varme temperaturer og i høj luftfugtighed, hvilket fordærver madvarerne meget hurtigere. Alvorlige infektioner såsom salmonella kan også være forårsaget af utilstrækkelig afkøling. Derfor anbefales en køletaske, især til transport af animalske madvarer. Når du handler eller tager på picnic i parken, giver en god køletaske dig optimale opbevaringsforhold.

 

Råd 5: Body mist (kropsspray): køligt og frisk

Ville du bare ønske, at du kunne være inde i køleskabet? Kølende body mist kan give dig en lignende fornemmelse – selvom du er langt fra en pool eller havet. Du kan selv lave denne forfriskende body mist på grundlag af kogt vand eller mineralvand. Sprayflasker kan købes på apoteker og/eller supermarkeder.

Æteriske olier giver din body mist en frisk duft. Grapefrugt, cypres eller lavendelolie er fx egnede. Blandingsforhold: ca. tre dråber olie til 250 ml. vand. Vigtigt: body mist indeholdende æteriske olier kan irritere øjnene og er derfor ikke egnede til ansigtet. For ekstra friskhed kan din body mist kortvarigt placeres i fryseren inden brug. Ryst altid din body mist godt inden brug. Blandingen har en holdbarhed på ca. en måned.

Pebermynte-te er utrolig velegnet som en lækker, forfriskende myntespray: Lad 2-3 teposer samt en håndfuld frisk mynte trække i 10 minutter i 250 ml. kogende vand. Lad blandingen køle helt af. Hæld blandingen på en sprayflaske, og du har en dejlig forfriskende body mist. Opbevares bedst i din Liebherr BioFresh-skuffe, og hvis du tilføjer en anelse olivenolie, opnår du ekstra velvære og hudpleje.

Mulighederne er mange – du må i gang med at eksperimentere…

 

Hvordan holder du dig kølig i sommervarmen? Vi bliver glade, hvis du vil dele råde råd og tips med os via nedenstående kommentarfelt.