Når du bliver sulten mellem måltiderne, bør du tage en bevidst beslutning om den rigtige snack. Din krop og dit generelle velbefindende vil takke dig!

Uanset om maven rumler, eller vi bare har lyst til en snack, har vi en tendens til at vælge de søde fødevarer eller de salte snacks mellem hovedmåltiderne. Disse snacks øger dog kun vores følelse af velvære i en kort periode. Sunde snacks, derimod, giver os værdifulde næringsstoffer samt en langvarig mæthedsfølelse. Det er derfor værd at træffe en bevidst beslutning til fordel for det rigtige energiboost – og her kan vi kan hjælpe dig!

Det er unægteligt og meget sandt, at chokolade og chips kan kalde meget højt på dig. Men vores snackindtag afhænger i høj grad af vores vaner. Oftest er de er usunde snacks bare lettest tilgængelige. Masseproducerede, færdige kager og slik indeholder dog ofte usunde fedtstoffer og for meget sukker eller salt. De øger også, frem for at mætte, ønsket om mad, og de indeholder sjældent værdifulde næringsstoffer. Et stort og hyppigt forbrug af denne type snacks øger derfor risikoen for fedme og andre sygdomme. Hvis vi i stedet vænner os til de sunde snacks, får vi gavn af dem på flere forskellige områder. Efter et stykke tid smager disse sunde alternativer faktisk meget bedre end de meget elskede kartoffelchips.

Formålet med sunde snacks er, at de skal være nærende, tilfredsstillende samt smage godt

Ud over energi giver de sunde snacks os højkvalitetsprotein, fedt af god kvalitet samt vigtige vitaminer og mineraler. Sukker- og saltindholdet bør være så lavt som muligt. Jo mindre tilsat sukker vi spiser, desto mere sensitive bliver vi overfor de søde madvarer med højt sukkerindhold. Det samme gælder salt. Selvom salt er vigtigt, har kroppen brug for langt mindre, end den gennemsnitlige person indtager. For at kunne fokusere ordentligt på vores opgaver, og gerne i længere tid og uden rumlende mave. efter indtagelsen af vores snack, skal den være mættende. Snacks med et højt fiberindhold er at foretrække her. Fibre binder vand og udvider sig derfor i maven, hvilket giver os en længerevarende mæthedsfornemmelse. Et højt fiberindhold er ydermere med til at sikre en god fordøjelse.

 

 

Naturlige snacks er bedst til at kombinere disse egenskaber. Frisk frugt er en god snack, idet de er naturligt søde og samtidigt giver energi, værdifulde vitaminer og mineraler til kroppen. Derudover indeholder frugt mættende fibre. Nødder er fulde af de sunde fedtstoffer, højkvalitetsprotein og E-vitamin. Når de kombineres med tørret frugt, vil selv dem med en sød tand være tilfredsstillede. Men pas på – især nødder og tørret frugt indeholder mange kalorier, så her gælder det: vær moderat og lyt til din egen mæthedsfornemmelse. Naturlige ingredienser er ydermere gode til at sikre et varieret mellemmåltid og til fremstilling af dine egne snacks.

100 % naturlige – lækre hjemmelavede snacks

Kan du lide yoghurt, kvark eller andre mejeriprodukter mellem måltiderne? Disse udgør et godt valg, idet de giver dig værdifulde næringsstoffer. Men pas på: færdige frugtpræparater har ofte et højt sukkerindhold. Det er derfor bedre at købe neutral yoghurt, kærnemælk eller kvark og selv tilsætte frisk frugt eller fx müsli. Hermed er du garanteret såvel nydelse som mæthed. Om aftenen kan yoghurt eller kvark tilsættes lidt salt, peber og nogle urter, og du har en lækker dip, som du kan dyppe nogle lækre grøntsagsstænger i. Mættende og sundt til krop og sjæl.

En anden god snackide er de såkaldte “energikugler”. Disse lækre kugler er lavede af gode, sunde ingredienser og er hurtige og lette at fremstille. De kan fx bestå af tørrede frugter, havre, hørfrø, honning, nødder og pistacienødder. Ingredienserne blendes, og formes derefter til kugler. Der er mange mulige variationer her, hvilket giver dig muligheden for hurtigt at lave sunde energiboostere efter din smag.

Komplet vegansk: ekstra protein til en plantebaseret diæt

Selv uden brugen af animalske produkter findes der mange forskellige mellemmåltider. Frisk frugt, grøntsagsstænger, nødder og tørret frugt er selvfølgelig også velegnede her. Hvis du kører en vegansk diæt, er proteinrige snacks ideelle, og nødder og müsli anbefales derfor kraftigt. Sukkerfri versioner af veganske mælkeerstatninger kan også bruges tilsat frisk frugt og müsli. Boghvede, quinoa eller amarant er ydermere særligt proteinrige.

 

Som salte dip til friske grøntsagsstænger er hummus og guacamole gode alternativer til kvark.

 

Hjemmelavede chips fremstillede af tørrede kålblade eller squash, hjemmelavede popcorn eller edamamebønner er gode alternativer til kartoffelchips og er perfekte til som det veganske mellemmåltid.

 

Grøntsagschips laves ved at pensle fx kålblade eller squashskiver med en blanding af olie, salt og krydderier, hvorefter de tørres i ovnen i en til to timer ved ca. 120 °C. Det er vigtigt at vende chipsene halvvejs igennem tilberedningen. Prøv det!

 

Hvilket sundt mellemmåltid foretrækker du? Vi bliver glade, hvis du vil dele det med os og evt. opskrifter på nemme, lækre og sunde mellemmåltider via nedenstående kommentarfelt.