китайската нова година

Китайската Лунна Нова година е неразделна част от традициите на китайските общности по целия свят, които в следващите дни на февруари старателно ще се подготвят, за да я посрещнат. Но какво всъщност представлява този толкова важен за китайците празник?

Китайската Нова Година или известна още като “Лунната Нова Година” бележи началото на китайския календар, което обикновено се пада в края на януари или началото на февруари. В Китай, Сингапур и няколко други азиатски държави новата 2016 г. се пада на 08.02 Понеделник. Въпреки, че 2 дни ще бъде национален празник, празненствата не приключват след това, а продължават до цели 15 дни, считано от първия ден на празничния период. Настъпването на Лунната Нова година е изключително важен празник за китайския народ. Толкова важен, колкото Бъдни вечер за западните страни.

2016 – годината на червената маймуна

Вярвало се, че в древни времена Буда поканил всички животни да се срещнат с него на Нова година. На срещата дошли 12 животни и Буда кръстил по една година на всяко едно от тях, така че хората родени в годината на всяко от животните ще прояви същите личностни черти като него. 2016 е годината на Червената Маймуна, което означава растеж и прогрес. Много астролози смятат, че това ще е една добра година за поемане на умерени рискове. Цветовете на късмета тази година са сини, черни и сиви като се смята, че хората или нещата свързани с вода ще носят щастие и благоденствие.

Легендата за Китайската Нова година

Легендата разказва, че този празник се отбелязва в чест на победата над Ниан, свиреп звяр, който плячкосвал домовете на хората. Един ден, при поредната атака на Ниан, селяните забелязали, че звярът се стреснал от дете облечено в червено. От тогава червеният цвят се свърза с тържество и победа. Фишеците и фойерверките също са традиционен инструмент за отбелязване на празника, тъй като се смята, че силните шумове и ярки светлини плашат звяра и го държат далеч от хората.

Празничната вечеря

Празничните вечери са традиция по време на този празник, тъй като събират всички членове на семейството. Преди празника милиони китайци се отправят към родния дом, за да се срещнат с близките си, тъй като за много от тях това е единствения период в годината, в който имат възможност да са с тях. Да, вечерята е най-важната част от празника. Всичко на масата се сервира в кръгла форма, което е символ на завършеност. Семейните събирания се правят на кръгли маси като символ на единството и семейните ценности. Освен това, кръглата маса дава възможност на всеки да бъде близо един до друг в хармония.

Част от ястията на празничната трапеза са корени и богати на фибри зеленчуци, включително семена от лотос, водорасли от черен мъх, тофу, бамбук.

Цялата първа седмица от празненствата е за социални контакти. Тогава се споделя и подносът на сплотеността. Консумира се още и юфка за дълголетие и сурова риба за успех.

Юшенг (Yusheng)

Какво се яде на китайската нова година

Юшенг е едно от най-важните ястия, които се поднасят по време на празника. То представлява блюдо съставено основно от сурова рибна салата и други съставки, символ на просперитет. Типично за китайците, самите съставки имат специално значение, носещо у себе си различно послание за всеки на масата.

И тъй като този празник е свързан със семейни празненства у дома, вижте ценните съвети по-долу за това как да съхранявате останалата храна ако решите и вие да отбележите тържествено настъпването на Китайската Нова година:

С пожелание за щастлива и успешна Лунна Нова година. Gong Xi Fa Cai!