Как да изстудите бутилка вино супер бързо, без да я слагате в хладилника?

Денят беше наистина дълъг и натоварен. Толкова много неща ви се случиха.

Това, което искате в момента, в който се приберете у дома, е просто да се отпуснете с чаша изстуден Sauvignon Blanc. Единственият проблем, който може да помрачи това мечтано щастие, е:

От купищата ангажименти да сте забравили предварително да изстудите в хладилника бутилка вино, за да ви е подръка точно в тези моменти на релакс.

Но не се тревожете, след малко ще запълним този пропуск и то доста бързо!

Обещавам ви, че само след секунди ще научите как да преминете от чувството на разочарование, че сте забравили да се погрижите за любимата част от вечерта, към състояние на удовлетворение, омаяни от приятния аромат и вкус на перфектно охладено вино.

И всичко това благодарение на този лесен трик.

Какво ви трябва?


Лед (не сте забравили да сложите и лед, нали?), студена вода, кофа за шампанско или с каквото разполагате в подобна форма, и разбира се – сол.

Какво трябва да направите?

Смесете водата, леда и няколко шепи сол в кофата и разбъркайте. След това сложете бутилката вино в получената смес и изчакайте магията да се случи. За бутилка вино, съхранявана на стайна температура, по-малко от час ще бъде достатъчен, за да се охлади.

Защо този трик работи?


Всичко е най-обикновена физика.

Причината виното да се охлажда по-бързо по този начин е, че солта понижава точката на замръзване на водата, без да я превръща в лед.

Водата обгръщаща бутилката извлича топлината от нея (точно както хладилника изкарва навън топлината от продуктите) и така изстудява виното за нула време.

Има и един още по-лесен начин!

Ще ви трябва: кухненска кърпа, малко вода и фризер.

Намокрете кърпата на мивката в кухнята дотолкова, че да не капе. Увийте бутилката вино с нея и я пъхнете във фризера. Само след 20-30 минути ще имате чудесно охладено вино.

Помнете: виното никога не трябва да се сервира ледено студено! Вижте защо

Разбира се подобна ситуация никога няма да ви се случи, ако разполагате с виноохладител. Това е уред за темпериране на вино, който съхранява колекцията ви при оптимални температурни и перфектни климатични условия.

Ако искате да научите повече за уредите за темпериране на вино Либхер, кликнете тук.

P.S. Знаете ли, че в Либхер Домакински уреди разполагаме с кристална топка, която показва бъдещето? Е, вероятно не знаете, но по-важното е, че когато погледнахме в нея, по време на IFA 2016, видяхме, че предстоят много вълнуващи неща. Нашата кристална топка на бъдещето ни показа, че съвсем скоро, благодарение на съвместната работа на Liebherr с Microsoft, хладилникът ви не само ще се озове в джоба ви, но ще е толкова умен, че никога повече няма да ви се налага да смесвате вода, лед и сол, само за да охладите топлото си вино! Научете повече