Говорещият интелигентен хладилник вече не е мираж! Либхер го прави реалност...

Е, говорихте ли вече с хладилника си?

Нека този въпрос не ви учудва! Задаваме ви го съвсем сериозно. А защо питаме това, стана ясно на щанда на Либхер по време на IFA 2016 в Берлин.

На най-голямото световно търговско изложение за битова техника Андреас Гиза и Филип Вагнер от Либхер Домакински уреди Германия, задаваха редица въпроси на хладилник Либхер, отговарящ на името „Миа“. На въпроса: „Миа, какво има в хладилника?“, Миа всеки следващ път дава правилен отговор. – „В хладилника има соев сос, мляко, лук и кисело мляко.“

Mia1-300x450Но как Миа знае всичко това?

Тайната излиза наяве още при отварянето на хладилника. Отвътре се виждат две камери, които заснемат вътрешното пространство на уреда и качват изображението в облак, където алгоритъм на Microsoft (за това писахме тук) за разпознаването на обекти, регистрира, оценява и идентифицира заснетите хранителни продукти.

Освен гласов отговор, резултатът от зададения въпрос се визуализира и върху таблет. Следващият въпрос на Гиза към Миа е за продължителността на съхранение на лука в BioFresh отделението. Миа отново дава правилен отговор: „Можете да съхранявате лук за 28 дни в BioFresh отделението.“ Гласът от високоговорителя отговоря и на запитване за калориите в бирата. Освен това Миа напомня на Филип Вагнер, че за вечерята ще е необходима прясна ципура, и побърза да го информира, че рибата липсва в хладилника.

SmartDeviceBox: Автоматично генериране на списък за пазаруване

След това Филип Вагнер зададе на Миа следната гласова команда: „Миа, добави 2 ципури в списъка за пазаруване“.  Веднага след това в специалното приложение, генериращо списък за пазаруване, на смартфона на Вангер се появи направената заявка. Както виждате, обещанието ни за „говорещ интелигентен хладилник“ не е преувеличено. Тази интересна демонстрация от щанда на Либхер ни показва посоката, в която компанията ще развива хладилниците и фризерите за в бъдеще.

Вижте визията на Либхер за Smart Home:


Говорещият хладилник вече не е научна фантастика


На щанда на Либхер по време на IFA 2016 двамата eBusiness-експерти демонстрираха, че възможността да разговаряме с хладилника си вече не е сцена от научнофантастичен филм, а има своето реално приложение. Разбира се, до въвеждането на серийното производство могат да минат още месеци и дори години. Тук може би някои ще възразят, че за използването на подобна функционалност ще се наложи да заменят досегашния си конвенционален хладилник. Но това няма да е необходимо, ако потребителят вече има вградено устройство SmartDevice, каквото има във всички модели от серията BluPerformance. Всичките близо 100 модела от серията разполагат с малък отвор, в който да поставите SmartDeviceBox. Втората генерация на това устройство позволява на хладилника да извършва представените на IFA 2016 функции. В бъдеще към всеки от сегашните хладилници от BluPerformance серията ще може да се добавят и камери.