Оптимално съхранение на вино в дома

Докато в първа част обърнахме по-специално внимание на температурата като фактор, влияещ върху правилното съхранение, днес ще засегнем светлината и щетите, които може да нанесе на любимото ни вино.

Разбира се, не всяко вино е предназначено да отлежава повече от десетилетие. Всъщност, повечето вина са предназначени да бъдат консумирани доста по-рано, в рамките на една или две години, след като излязат на пазара. И все пак, най-добре е, когато те се съхраняват при определени фактори на околната среда.

Безспорно обаче виното е невероятна напитка. От една страна, за разлика от всяка друга храна, съхранявана с години, дори с векове, то вместо да се развали, подобрява своите качества. Но от друга, бързо може да се развали с няколко безобидни слънчеви лъчи.

Всъщност, в тази втора част от темата за подходящите условия за съхранение на вино, ще обърнем внимание именно на това – то трябва да се държи на хладно и тъмно място, защото плода му може да се промени значително под влиянието на светлината и то за относително кратък период. А това е доста лошо стечение на обстоятелствата за неговото качество.

Има редица научни изследвания по въпроса за оптималното съхранение на вино и много от тях предупреждават за вредното влияние на късите ултравиолетови лъчи.

Например, известният Rheingauer Fachhochschule Geisenheim през 2007 г. публикува проучване, което показва, че прозрачните стъклени бутилки могат значително да влошат качеството и аромата на бялото вино и розето при излагането им на светлина в продължение само на 4 месеца.

Използването на цветни стъклени бутилки (слънчевите очила на виното) би могло сериозно да спомогне за намаляването на този отрицателен ефект. Макар че и тук, при интензивно излагане на светлина, отрицателните въздействащи ефекти могат да се проявят.

Така че, ако нямате под ръка тъмно мазе, където да съхранявате любимите си винени съкровища, трябва да намерите друг начин за защита, за да не се притеснявате, че излагането на светлина ще доведе до сравнително бърза загуба на качеството на виното.

Виноохладителите за вино на Либхер са оборудвани с UV защитно стъкло.

Виноохладителите за вино на Либхер са оборудвани с UV защитно стъкло.

Стъклените врати на уредите за темпериране на вино с марката Либхер, са защитени от проникването на слънчеви лъчи благодарение на UV защитеното стъкло на вратата.

Освен подходяща защита от светлина, виноохладителите на Либхер ще подсигурят на винената ви колекция оптимални температурни условия и перфектна влажност на въздуха – други два ключови елемента от неговото съхранение.

Подходящи температури при сервиране на вино:

Различните видове вина е подходящо да се сервират при сравнително различна температура. В този смисъл, точно преди да отворите бутилка вино, трябва да оставите температурата да се повиши или понижи до оптималната за сорта и вида:

  • Розе и сухи бели вина: 8 – 14ºC
  • Пенливи вина и шампанско: 6 – 8ºC
  • Леко червено вино: 13ºC
  • По-тежко червено вино: 15 – 19ºC

Искате ли да научите повече за правилното съхранение на вино? Тогава определено трябва да видите и нашата първа част от тази поредица с най-важните неща за запазването на качеството на любимото ни вино, както и Как да постигнете оптимално качество на въздуха за най-доброто вино.

Как съхранявате любимото си вино? Любопитни сме да научим и добрите практики от вашия опит. Оставете коментар: