Защо виното не трябва никога да се сервира ледено студено

В горещите летни дни и вечери чаша приятно изстудено бяло вино или розе носи невероятна прохлада. Но имайте предвид, че прекаленото изстудяване може да навреди на вкусовите качества на напитката. Наситените аромати и вкусови нюанси са онези неща, които правят виното толкова приятно. Докато е запечатано в бутилка и отлежава, то постоянно подобрява вкуса си, а когато най-накрая бъде отворено при смесването му с въздуха в него се отключват ароматните нотки на неговите съставки – ананас, лимонена кора, кайсия, круша и т.н.

Важно е да знаете, че когато виното се поднася ледено студено тази ферия от невероятни вкусове и аромати изчезва. Прекалено ниската температура не позволява да се отдели палитрата от вкусове присъщи на отделните съставки. Вместо това в чашите си ще налеете студена напитка, която ще утоли жаждата ви, но няма да ви донесе онова пълноценно вкусово изживяване, което очакваме от доброто вино. Прекаленото охлаждане е подходящо единствено в случаите, когато виното не е особено добро и ниската температура ще прикрие вкусовите му недостатъци. Но когато консумирате изтънчени вина важно е да обърнете внимание на правилното темпериране.

Ако сте в изискан ресторант или винарска изба, може да си позволите да не мислите за това, защото други ще се погрижат виното ви бъде сервирано с оптималната температура. Но ако искате да се насладите на добро вино на открито, например на излет, на пикник или на плажа, най-вероятно ще използвате хладилна чанта. В този случай препоръчваме ви, преди да отворите бутилката да я извадете от охладителя и да я оставете за около 15 минути на слънце.

Това време ще е достатъчно за виното да се стопли дотолкова, че скритите в него благоуханни аромати да се отключат. А ако прецените, че бутилката се е стоплила прекалено много, можете отново да я приберете в охладителната чанта, при което виното все още ще е студено и свежо, но не ледено, което би ви попречило да се насладите на страхотните му аромати.

Но каква е оптималната температура за съхранение на бели вина и розе?

По-леките бели вина и розето е най-подходящо да се съхраняват при температури 7-8° C. Същото важи и за качествените шампанизирани вина. Ако са малко по-тежки белите вина и розето, температурата може да се повиши с 1-2° C.

Повече по темата вижте в тази статия:

Коя е най-подходящата температура за висококачествените вина?

Ако искате винаги да разполагате с перфектно охладено до най-подходящата температура вино, уредите за темпериране на Либхер ще ви осигурят абсолютно всичко необходимо. Уредите за съхранение на вино Либхер осигуряват и ниво на влажност над 50%, като предлагат най-добрите климатични условия за тапите и виното. Разполагат с добра изпарителна система контролираща циркулиращия въздух. Мулти-температурните шкафове за вино от гамата Vinothek имат различни температурни зони и използват камък от лава, чиято задача е да задържа влагата и да подпомага регулирането на влажността. Научете повече.