Най-лесния начин да размразите фризер

Позната ситуация: с всяко следващо отваряне на фризерните чекмеджета работата с тях става все по-трудна, тъй като около тях започва да се образува лед. И след всяко дърпане си мислите: „Скоро наистина трябва да размразя фризера. Само да не изискваше толкова време и усилия…“ И за да направим тази задача малко по-лесна, в тази статия събрахме най-добрите практики и полезни съвети за това как по най-добрия начин да направите профилактика на “вледеняващият” ви приятел.

Размразяване на фризер: защо е необходимо?

Нека най-напред разгледаме причините защо фризерите трябва да се размразяват. Основната предпоставка е влагата, която влиза в уреда по 2 начина: от храната, която се съхранява в него и от редовното отваряне на вратата. Влагата се разполага в интериора под формата на лед, който с течение на времето прави по-трудно отварянето на чекмеджетата. В допълнение на това, образуването на лед изисква от фризера да използва повече енергия, за да поддържа желаната температура. Това разбира се означава и разход на повече електроенергия.

Колко често трябва да размразявате фризера?

За да предотвратите образуването на лед и така да намалите потреблението на електричество, препоръчително е да размразявате фризера си веднъж или два пъти годишно. Може да го правите и по-често, в зависимост от нивото на влажност на околната среда, където се намира уредът. Така ще си гарантирате, че фризерът ще работи оптимално през цялото време.

Какво да правя със замразената храна?

Преди да започнете размразяването, трябва да изпразните фризера напълно. Ако ви предстои празненство, това е чудесен момент да намалите количеството храна, съхранявана в него. Може да помолите и съседите да ви услужат с малко от тяхното фризерно пространство, докато размразите и почистите вашият уред. Ако нямате възможност за това, може да увиете замразената храна във вестник и да я оставите на хладно или просто да я поставите в хладилното отделение с няколко торбички лед, за да забавите размразяването.

Бърз съвет: размразяването на фризера през зимата, когато температурите навън са ниски, е перфектното време за тази задача. Студът през този период от годината ще бъде много по-благоприятен за замразената храна и ще направи целия процес много по-ефективен и по-малко стресиращ. Ако имате уред Либхер с функция SuperFrost, активирайте я за 24 часа преди размразяване. Това ще понижи температурата от обичайните -18°C до -32°C, което ще замрази шоково храната и ще предотврати по-бързото и размразяване. Това ще ви даде повече време за размразяване.

Как да размразите фризера си бързо и безопасно

Преди да започнете размразяването трябва да изключите фризера. Започнете процеса с отваряне на вратата, така че ледът да започне да се топи. Може да ускорите този процес като поставите купа с топла вода във вътрешността на уреда, след което затворете вратата. Така първия слой лед ще се стопи бързо, което ще ви позволи без усилия да отстраните по-големите разхлабени блокове лед от страничните панели. Най-добрия начин да съберете водата от леда е с гъба или кърпа, като така ще избегнете разливането на вода по пода. Ако водата от разтопения лед е прекалено много и гъба и кърпа не са достатъчни, за да я попиете, може да поставите по-дълбока тава или леген на дъното на фризера. Препоръчваме ви докато размразявате фризера да отстранявате разхлабените парчета лед и да попивате веднага с гъба, за да не се образува прекалено много вода.

Как да почистя фризера си?

Как да почистя фризера си?

След като сте отстранили излишния лед и вода, фризерът е готов да бъде почистен. Топла вода и малко веро са напълно достатъчни за тази цел. Не използвайте вещества като оцет, тъй като те могат да повредят покритието на пластмасата.

След като почистите фризера, изплакнете с чиста вода и подсушете добре. Уредът вече е готов да бъде използван отново: включете го и веднага след като температурата стане достатъчно ниска, го напълнете с храна. Имайте предвид, че размразената храна не бива да се замразява повторно, тъй като качеството ѝ ще бъде сериозно намалено.

Забравете за размразяването с NoFrost

Content_deefrost-freezer_Liebherr

След като прочетохте споменатите вече съвети за размразяване, вече сте добре подготвени да се справите с леда във фризера. Но ако предпочитате да не минавате през целия този досаден процес, препоръчваме ви да изберете уред Либхер с фризер, оборудван с технологията NoFrost, която оставя размразяването далеч в историята. Циркулиращият охладен въздух замразява храната, а влагата се отстранява, така че фризерът да не образува лед. За повече информация относно как завинаги да забравите за размразяването, вижте статията ни по темата за NoFrost.