10 професионални съвета за сервиране на пенливи вина и Шампанско

„Идвай бързо, ще пия звезди!“ – Dom Perignon.

1. Пенливи вина според тяхната сладост

Пенливите вина се различават по съдържанието на добавена захар. По този критерии те се делят на: сладко – doux, полу сухо – demi-sec, сухо – sec, екстра сухо – extra sec, почти изцяло сухо – brut, изцяло сухо (без допълнителна захар, понякога извънредно сухо) – extra brut. В по-голямата си част, пенливите вина са неузрели, млади вина, които са по-кратко съхранявани от узрелите такива.

2. Шампанското трябва да е добре охладено

Пенливото вино има най-добър вкус, когато е добре охлаждано, достатъчно време преди отваряне. С охладител за вино и добавена студена вода шампанското може да се изстуди сравнително бързо до оптималната температура от 6ºC или 8ºC за по-качествените пенливи вина. Имайте предвид, че прекалено бързото охлаждане, особено на висококачествените пенливи вина, може да наруши техния приятен аромат и финес. След като извадите бутилката от охладителя с вода, не забравяйте да подсушите добре, за да не ви се изплъзва от ръцете.

3. Безопасността преди всичко

По време на освобождаването на предпазната телена закопчалка от тапата на бутилката, хванете гърлото и с цяла ръка и винаги дръжте палеца си върху тапата, за да си гарантирате, че няма да излезе, когато не трябва.

Open-Champagne

По време на отварянето не насочвайте бутилката към себе си или към другите. Имайте предвид, че в бутилка пенливо вино се съдържат около 6 атмосфери налягане (същото каквото е и в гумите на двуетажен автобус или четири пъти по-голямо от налягането на въздуха в гумите на автомобил), а тапата може да се изстреля с до 50 км/ч. Лицевите и очни наранявания, причинени от неправилно отваряне на пенливи вина и шампанско изобщо не са рядкост.

4. Завъртете бутилката

Как да разпознаем професионалистът при отварянето на шампанско? Лаикът държи бутилката и върти тапата. Професионалистът държи тапата и върти бутилката!

Отваряне на шампанско

5. Дръжте бутилката наклонена

В момента на отваряне на шампанското, дръжте бутилката наклонена под ъгъл 45º, така че повърхността на пенливото вино да е разположена почти до края на гърлото на шишето. Така налягането може да се освободи по-лесно и да се избегне силното изстрелване на струята и на тапата.

6. „псссс“ вместо „поп“

При качествените пенливи вина, вместо при отварянето да се чува звука „поп“, стремете се да плъзнете тапата много бавно, така че да се чуе леко „пссс“. Първият вариант може и да създаде известно настроение в компанията  и да е доста по-популярен, но истински правилният начин е с лекичкото „псссс“.

7. Подходящи чаши за шампанско

Качествените пенливи вина винаги следва да се консумират във високи чаши с формата на флейта или лале, а не в широките, ниски чаши, типични за червените отлежали вина.

8. Почистете чашите

Калциевите отлагания или примеси полепнали по стъклото, действат като разтворители на въглероден диоксид при допира си с виното и така лесно могат да компрометират вкуса и аромата на пенливото вино. Ето защо, винаги обръщайте внимание на почистването и полирането на чашите, в които ще го сервирате.

9. Наливайте под наклон

Ако наливате шампанското в изправена чаша, образувалите се балончета веднага ще поискат да излязат от нея. Поради тази причина правилното наливане на шампанизирани вина е като чашата се постави под наклон и тогава се налее виното. Така загубата на балончета е значително по-висока.

10. Затворете

Ако ще оставите част от пенливата течност в бутилката и за следващия ден, затворете я със специалните за това метални тапи за вино и охладете максимално добре. Дръжте в хладилника за не повече от 3 дни.

Тези от вас, които не разполагат с подобен инструмент за затваряне, могат спокойно да използват и обикновена коркова тапа.

Имате ли съвети, които можем да добавим към този списък? Пишете ни! За целта използвайте полето за коментари под статията или се присъединете към нас в дискусията във Facebook.