Fish_Fresh_Slider

Традиционният български празник Никулден е добър повод да поговорим за правилното съхранение на риба, тъй като тя неизменно присъства на трапезата в този светъл ден. И преди да се отбиете в местния магазин, за да изберете най-пресния шаран за празничната вечеря, разгледайте нашите препоръки за правилния избор и съхранение на риба.

Безспорно мидите и прясната риба са не само вкусни, но и полезни за всички нас. Но за да сте сигурни, че рибата ще запази онази свежест на току-що уловена пъстърва например, ще трябва да бъдете внимателни къде и как я съхранявате. Старата поговорка, която гласи, че „най-доброто място за съхранение на риба е в тигана„, си е абсолютно вярна, но ще има и моменти, в които ще искате да запазите морските си деликатеси за по-дълго време, преди да ги приготвите.

Прясната риба няма да остане свежа за дълго, докато не я охладите добре. Но дори и това условие да е спазено, все още има няколко неща, които трябва да знаете…

Обърнете внимание на свежестта на рибата преди да я купите

Колкото по-прясна риба си купите от магазина, толкова по-дълго ще може да я съхранявате в дома си. Как обаче да разберете дали тази, която се каните да платите е наистина свежа? Имаме няколко полезни съвета за вас:

  • Добре е рибата почти да няма мирис. Повечето пресни риби имат аромат на море или на йод. Колкото по-стара е рибата, толкова повече мирише на риба!
  • Лъскавата, здрава и еластична повърхност е знак за свежест.
  • Очите на рибата също са много показателни – една наистина прясна риба е с издути, светли, полу-прозрачни очи. Вдлъбнатите, по-плоски и по-сиви очи показват, че рибата е стара.
  • Вътрешността на хрилете трябва да е ярко червена и блестяща. Колкото по-жълтеникъв/кафеникъв цвят имат хрилете на рибата и колкото са по-отдалечени, толкова по-отдавна е била уловена.
  • Ако е възможно, натиснете здраво с показалеца си по кожата. Прясната риба е твърда и се връща обратно в първоначалната си форма, веднага щом махнете пръста си, без да остават следи.
  • В идеалния случай вашият търговец трябва да съхранява рибата в самия лед, а не върху него, така че да може равномерно да се охлажда.

Поддържането на правилната температура е половината от битката за запазването на свежестта на рибните продукти.

Picture2

Като цяло микроорганизмите влияят на срока на годност на всички храни, а хладилникът забавя тяхната активност и удължава срока на годност – това е вярно и за рибата. Въпреки това, конвенционалните хладилници често са прекалено „топли“ за оптималното охлаждане на риба и миди, които е най-добре да се съхраняват при температури между -2°C и 0°C.

Следователно прясна риба може да се съхранява в конвенционален хладилник за не повече от ден. Разбира се, може да понижите цялостната температура в хладилника, но това ще направи общата температурна среда прекалено студена за останалите видове храни. Най-добрият вариант в този случай е да напълните един от контейнерите с лед и да поставите рибата там. По този начин ще я запазите в обикновен хладилник с един-два дни по-дълго.

С хладилници Либхер ще разполагате с всичко необходимо, за перфектното съхранение на любимите ви рибни продукти.

За собствениците на хладилници Либхер с отделение BioFresh и BioFresh-Plus нещата са доста по-удобни. Температурата в отделенията BioFresh се поддържа около 0°C, което веднага удвоява срока на годност на рибата с още два дни.

BioFreshPlus_Fisch_Lightbox

При температура от -2°C, прясната риба може да се съхранява в отделението BioFresh-Plus в продължение на 4 дни

Свежестта на рибата може да се удължи още!

В отделение оборудвано с технологията BioFresh-Plus при -2 °C рибата остава прясна до 4 дни . BioFresh и BioFresh-Plus уредите на Либхер са идеални за всеки, който би желал да се радва на пресни морски дарове редовно.

Съхраняване на по-големи количества

Любителите рибари често искат да замразяват по-големи количества риба. За да направите това, рибата трябва да бъде изключително свежа. И преди да я замразите, трябва да я почистите, да я измиете, след това да я изсушите, за да се отстрани излишната вода.

За компактно съхранение на рибата може да бъде използвана и хладилна чанта, където да бъде напълно замразена. Хладилните чанти са подходящи за това, тъй като условията им са почти идеални за съхранение на риба, особено ако тя е опакована във вакуумна опаковка. Пакетираната риба е добре да бъде етикетирана с датата на съхранение, теглото, вида и предназначението и.

За по-големи количества риба е добре да се активира функцията SuperFrost на Либхер, преди да се постави в хладилника. Това бързо ще понижи температурата във фризера или във фризерната ракла, осигурявайки най-подходящата среда за удължаване свежестта на улова.

Моля обърнете внимание: замразена риба не бива да се съхранява за повече от 6 до 12 месеца (в зависимост от съдържанието на мазнини), тъй като по-мазната рибата може да граняса с течение на времето.

Как да размразявате риба

Най-подходящо е замразената риба да бъде размразена бавно в хладилника. Ако ще се използва за супа или яхния, може да бъде използвана и наполовина размразена. Рибите, които ще бъдат приготвяни на фурна, както е при повечето традиционни рецепти за Никулден, или пък ще минат през тиган, трябва да бъдат напълно размразени, преди да се използват в рецептата.

Научете повече за BioFresh технологията от следващото видео:

Използвайте безплатните приложения за iPhones и Android, за да сте винаги информирани колко дълго може да запазите свежи различните видове риба и миди – в конвенционалните хладилници и в тези с BioFresh и BioFresh-Plus.

Ако имате въпроси относно BioFresh и BioFresh-Plus, пишете ни като използвате функцията за коментар тук отдолу или се присъединете към дискусията заедно с нас във Facebook.