Популярни личности като Дженифър Анистън, Хилари Дъф и Жизел Бюндхен са почитатели на водата с лимон в различните и форми: гореща, студена, хладна.

Те са като нейни рекламни лица. Рекламата на тази напитка от знаменитости като тях е една от причините лимонената вода да има толкова добра репутация и популярност.

Някои казват, че пиенето на вода с лимон сутрин насърчава храносмилането, балансира нивата на pH (трудна работа) и детоксикира тялото отвътре навън.

Други твърдят, че освежава кожата, като същевременно подсилва имунната система. А много оптимисти дори смятат, че няколко резенчета лимон във водата ще им помогнат да отслабнат.

Може ли една толкова обикновена, домашно приготвена напитка да прави толкова много необикновени, магични неща?

Да видим…

След няколко часа сън, чаша H2O с парченце лимон би бил страхотен, нискокалоричен (едно резенче съдържа 2 калории) начин да започнем деня си.

„Но водната част от водата с лимон е онази съставка от напитката, на която трябва да благодарим за повечето научно-подкрепени ползи на лимона с вода.“, казва диетолога и говорител на Академията по хранене и диетология в щатите Уесли Делбридж.

Повечето хора не пият достатъчно вода, така че когато започнат да приемат повече от нея (с или без парченце лимон), те обикновено ще изпитат т.нар. ползи от лимонената вода: по-стегната кожа, загуба на тегло и т.н. Докато дехидратацията може да забави скоростта на метаболизма, загубата на тегло, колкото и минимална да е тя в случая, е най-вече заради това, че хората заменят с тази напитка високо калоричните безалкохолни като кола или плодови сокове.

Каквато и вода да пиете: гореща, студена, ароматизирана с лимон или просто обикновена от чешмата – тя ще се погрижи за този трик.

Не, водата с лимон не е магическа.

Всъщност, самият лимон не осигурява кой знае каква хранителна стойност.

Въпреки, че лимоните съдържат витамин С, той е толкова малко, че вероятно няма да окаже никакво влияние върху настинката ви, независимо дали го слагате в чая или във водата, а камо ли върху киселинноста в организма ви (pH-то). Според стандартите жените се нуждаят от около 75 милиграма витамин С на ден. Добавяйки резен лимон към водата си, вие си осигурявате само около 1 милиграм. Ако пък го изядете с кората ще получите до 4 милиграма или 5% от дневните ви нужди. Същото важи и за флавоноидите и антиоксидантите в лимона.

С други думи, чаша лимонена вода ще ви осигури най-много 1% от дневните ви нужди на антиоксиданти и витамин С.

Имайте предвид и следното:

Ако имате проблем с хидратацията, но не сте фен на обикновената вода или пък се опитвате да намалите газираното, водата с лимон е страхотна алтернатива.

Но имайте предвид, че тази киселинна смес не е за всеки, особено в големи количества. Всъщност, тя може да причини усещане на парене в стомаха и да предизвика киселини.

Може да отслаби и зъбния емайл и да раздразни венците. Така че ако ще си пийвате вода с лимон, правете го със сламка.

И за финал…

Ако харесвате вкуса на лимонената вода, сложете едно резенче лимон в сутрешната си чаша с вода, но не очаквайте от това да станат чудеса!