Zalm is een van de meest populaire vissoorten en biedt alle mogelijkheden om mee te variëren. Je kunt zalm bakken, grillen, roken, pocheren of zelfs rauw eten. Zalm staat bekend om zijn geweldige smaak, is licht verteerbaar en erg voedzaam. Organiseer je een etentje met vrienden of familie? Met een mooie stukje zalm zet je iets bijzonders op tafel. Maar ook voor de dagelijkse maaltijd is zalm een goede keuze en het is heel makkelijk te bereiden.

1. Zo herken je of zalm nog vers is

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten om te controleren of de vis nog vers is. De zalm mag geen bruine vlekken of donkere plekken hebben. Het vlees moet stevig zijn, zonder scheuren of gaten, en moet een glans hebben. Let verder op de geur van de zalm; deze mag niet te visachtig zijn maar moet het lichte aroma van de oceaan hebben.

2. Pekel de zalm

Als je verse zalm verwarmt, ontstaat er vaak een witte laag op de vis. Dit kun je eenvoudig voorkomen door de zalm 10 minuten te weken in een zoutoplossing. Je kunt een verhouding aanhouden van een eetlepel zout per kopje water. Het zout ontbindt een deel van de spiervezels aan de buitenkant van de vis. Als je na het pekelen de vis verhit, trekken de buitenste spieren minder samen en zal de witte laag uitblijven. Bijkomend voordeel is dat door het pekelen de zalm sappiger en smakelijker is en dat hij veel minder snel uitdroogt!

3. Verwijder nooit de huid als je gaat bakken of grillen

Hoewel de huid niet bij iedereen in de smaak valt, fungeert de huid wel als een natuurlijke bescherming tussen het delicate stuk vis en de pan of grill. De huid beschermt de zalm tegen aanbranden. Kies je voor een zachtere gaarmethode zoals roken of pocheren? Dan kun je de huid vooraf verwijderen.

4. Pocheer zalm in water

Als je graag caloriearme en vitaminerijke zalm wilt bereiden, dan kun je de verse zalm het beste pocheren in kokend water. Door de langzame garing behoudt de zalm zijn volle smaak, blijft hij mals en blijven de belangrijkste voedingsstoffen behouden.

5. Zalm grillen

Meer een fan van barbecueën? Dan heb je geen reden om de zalm over te slaan! Gegrilde zalmfilet is erg sappig en het grillen zorgt ervoor dat de smaak zich goed ontwikkelt. Smeer voor het bakken de huid in met wat olie en voeg naar smaak wat peper toe.

Als alternatief kun je er ook voor kiezen om de zalm te bereiden op een cederhouten plank in de barbecue. Het cederhout geeft een heerlijke smaak aan je vis en voorkomt bovendien dat de vis aan het rooster vast blijft plakken.

Zalm bewaren

Koel bewaren

Het belangrijkste bij het bewaren van vis en zeevruchten is om de temperatuur goed in de gaten te houden. Na aankoop moet je de zalm zo snel mogelijk in de koelkast bewaren. Verse zalm kan zonder problemen een dag in de koelkast bewaard worden. Mijn tip: neem een koeltas met een koelelement mee tijdens het winkelen om te voorkomen dat de vis te warm wordt in de tas.

Vis nog langer vers met BioFresh en BioFresh-Plus

Wil je zalm langer dan een dag kunnen bewaren? Kies dan voor een Liebherr koelkast met BioFresh of BioFresh-Plus. In de BioFresh wordt de houdbaarheid van de verse vis bij een temperatuur van 0°C verdubbeld. BioFresh-Plus kan zelfs op -2°C worden ingesteld, de vis is dan tot wel vier dagen te bewaren!

Invriezen

Ben je niet van plan om je verse zalm direct te gebruiken? Vries de vis dan zo snel mogelijk na aankoop in. De houdbaarheid is dan 6 maanden. Vries je meer dan 2 kg zalm tegelijk in? Vergeet dan niet de SuperFrost functie van je vriezer in te schakelen om de kwaliteit zo hoog mogelijk te houden.

 

Vond u dit artikel leuk? Schrijf ons! Laat een reactie achter of discussieer met ons op Facebook.