Koelkasten en diepvriezers zijn constant aan het werk, 24 op 24, 7 dagen op 7. Dit maakt hen tot één van de meest energieverslindende huishoudtoestellen. Toch zijn er enkele handige tips om gevoelig minder te verbruiken. Wij zetten 8 tips op een rijtje die je helpen om energie te besparen met je koelkast of diepvries.

1) Vervang je oude koelkast door een nieuw energiezuinig exemplaar

Oude koelkasten en diepvriezers verslinden energie. Daarom is het een goed idee om de aanschaf van een nieuw toestel te overwegen. Liebherr biedt een groot gamma aan energiezuinige oplossingen aan, waaronder toestellen met energielabel A, B en C. Hiermee is Liebherr de grootste aanbieder aan zuinige oplossingen op de markt. Je hebt niet alleen een nieuw energiezuinig toestel, maar ook een koelkast die je geld helpt besparen.

De informatie op het energielabel geeft een goede indicatie van het verbruik van een nieuwe koelkast. De schaal bevat 7 klassen van A tot G, waarbij A de zuinigste klasse is. Zo kan je flink op je energiefactuur besparen!

Bereken uw besparing op onze website en draag bij aan een duurzame wereld!

2) De juiste plaats is cruciaal

Probeer zoveel mogelijk te vermijden dat je toestel naast of onder een warmtebron (oven, radiator, kookplaat etc.) staat. Ook contact met direct zonlicht is af te raden. Genoeg ventilatie is ook essentieel, zowel voor inbouw als voor vrijstaande toestellen. Zo zorg je er voor dat de compressor (de motor) niet constant draait, wat immers niet ten goede komt van de levensduur én het verbruik van de koelkast.

3) Stel de optimale temperatuur in

De optimale temperatuur voor de koelkast is 5 °C, voor de vriezer is dat -18 °C. Elke graad die hieronder wordt gegaan is goed voor een extra energieverbruik van ongeveer 6%. Hoewel het in sommige gevallen aan te raden is om de temperatuur (tijdelijk) te verlagen, helpt een bewuste instelling van de temperatuur kosten te besparen.

4) Opgelet! Sluit de deur snel

Elke keer dat je de deur van de koelkast opent, ontsnapt er koude lucht uit en komt er warme lucht binnen. De koelkast zal hierna hard moeten werken om de gewenste temperatuur opnieuw te behalen. Hoe langer de deur openblijft, hoe meer het toestel hierdoor zal verbruiken. Laat de deur dus niet te lang openstaan en denk reeds na wat je nodig hebt voordat je de deur opent.

5) Ontdooi levensmiddelen in de koelkast

Wanneer diepgevroren producten ontdooid moeten worden, kan je ze best in de koelkast plaatsen. Dit is niet alleen beter voor het veilig ontdooien van de levensmiddelen, de temperatuur binnenin de koelkast neemt ook af. Zo hoeft de compressor minder te draaien, met een lager energieverbruik als gevolg.

6) Plaats enkel afgekoeld eten in de koelkast

Warm eten in de koelkast plaatsen zorgt voor een onnodige temperatuursverhoging binnen het apparaat. De temperatuurschommelingen die dit veroorzaakt zijn niet goed voor de andere bewaarde producten. Ook het energieverbruik wordt hierdoor flink de hoogte ingestuwd. Laat je eten dus altijd eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast plaatst.

7) Ontdooi je diepvries

Een dikke ijslaag op de binnenwanden van de diepvries vormt een natuurlijke isolatielaag, waardoor de koude moeilijk tot in de binnenkuip van de diepvries geraakt. Hierdoor moet het toestel harder werken om de gewenste temperatuur te bereiken. Liebherr heeft hiervoor het ideale alternatief –  toestellen die uitgerust zijn met de NoFrost-technologie kennen geen ijsvorming aan de wanden!

8) Controleer het deurruber regelmatig

Het deurrubber zorgt voor een goede afsluiting van de koelkast, waardoor koude niet ontsnapt en warmte niet binnenkomt. Het is dus belangrijk om geregeld te controleren als deze nog volledig intact is en goed sluit. Laat het deurrubber vervangen indien dit niet het geval is. Bij onze nieuwe generatie toestellen is het vervangen zelfs zo eenvoudig dat je het zelf kan doen!

 

Lees ook:

Tips & tricks voor de perfecte picknick

Insecten – de toekomstige bron van eiwitten?

 

Indien je rekening houdt met deze 8 tips kan je jaarlijks een aardige som besparen. En je draagt een steentje bij tot het beschermen van het milieu! Heb je vragen of opmerkingen? Schrijf ons of discussieer met ons op Facebook!