Er is een oud Engels spreekwoord, ‘three removes are as bad as a fire’, wat betekent dat er evenveel dingen worden beschadigd tijdens drie verhuizingen als tijdens een brand! Om te voorkomen dat u bij uw volgende verhuis uw vingers zult verbranden, vertelt deze blog u hoe u uw geliefde koelkast en diepvriezer schadevrij van A naar B kunt verplaatsen.

Moving Boxes auf ein neues Zuhause

Rechtop of neerliggend? Feiten en mythes

Of u nu online research doet of de zaak met uw vrienden bespreekt tijdens een avondje uit, u zult waarschijnlijk een aantal populaire mythes te weten komen over het vervoer van koelkasten. Sommige mensen zullen volhouden dat u ze best kunt neerleggen, terwijl anderen zeker zijn dat ze enkel rechtop mogen worden vervoerd. En er zal ook onenigheid ontstaan over wat er bij aankomst moet gebeuren: moet u uw toestel niet een paar uren laten staan voor u het terug aanzet?

Vanuit een technisch perspectief, moeten Liebherr-koelkasten en diepvriezers altijd in een rechtopstaande positie en hoogstens een beetje schuin worden vervoerd. Reden is dat de olie van de compressor op die manier in de koelleidingen kan terechtkomen, met als risico dat de compressor bij opstart niet meer wordt gesmeerd en serieuze brandschade oploopt.

De nieuwste compressoren zijn weliswaar uitgerust met kleppen die de olie tegenhouden, maar het is echter niet uitgesloten dat er geen olie langs de kleppen zal sijpelen. Daarom raden we veiligheidshalve altijd aan om een toestel dat liggend vervoerd werd, 12 uur te laten rusten alvorens het terug op te starten.

Het geheim voor succesvolle verhuizingen

Als u enkel verhuist van een verdieping naar een andere is het behoorlijk eenvoudig: trek de stekker van het toestel uit het stopcontact, zoek een paar sterke helpers om het te verplaatsen en steek de stekker op zijn nieuwe locatie weer in het stopcontact.

Wanneer u echter toestellen verplaatst over grotere afstanden, moet u een aantal voorzorgen nemen:

  • Zorg ervoor dat er zo weinig mogelijk voedsel in het toestel zit. Verbruik voor de verhuis dus zoveel mogelijk van het opgeslagen voedsel.
  • Trek de stekker een tijdje voor u verhuist uit het stopcontact, zodat diepvriescompartimenten kunnen ontdooien.
  • Reinig het toestel voorzichtig met een pH-neutraal schoonmaakmiddel zoals water met een scheutje afwasmiddel. Waarschuwing: we raden u sterk af om uw toestel met azijn te poetsen zoals online vaak wordt aangeraden. De zuren die het bevat kunnen de kunststof van het interieur immers beschadigen.
  • Verwijder alle glazen leggers uit het toestel en zorg ervoor dat ze goed zijn ingepakt voor vervoer.
  • Idealiter verpakt u het apparaat in dekens of lakens om krassen te voorkomen.
  • Transporteer koelkasten en diepvriezers altijd in een rechtopstaande positie en kantel slechts een beetje.
  • Maak het toestel vast met riemen of beugels om te voorkomen dat het omvalt.
  • Plak de deur van het toestel dicht om te voorkomen dat deze tijdens het transport opengaat.
  • Bescherm het toestel indien mogelijk tegen sterke trillingen.
  • Gebruik op uw bestemming een waterpas om het toestel optimaal te plaatsen.

Hopelijk wordt verhuizen een beetje minder stresserend als u ons advies volgt, en zult u in uw nieuwe woning snel opnieuw plezier beleven aan uw koelkast en diepvriezer!

Hebt u na het lezen van dit artikel nog vragen of opmerkingen? Neem dan rechtstreeks contact op met onze dienst-na-verkoop of discussieer met ons op Facebook.