Is het u ooit al overkomen? U zit aan tafel met vrienden of familie wanneer opeens een glas rode wijn wordt omgestoten. Resultaat: een lelijke rode wijnvlek op uw kleding en het tafelkleed. Hoe kan u nu het beste met deze vlekken omgaan? Met de feestdagen rond kerst en nieuwjaar in aantocht, willen we graag nog een paar tips met u delen!

Het verwijderen van rode wijnvlekken met allerlei dubieuze huismiddeltjes zoals het uitwassen met witte wijn kunnen we achterwege laten. Ook een slechte remedie die vaak wordt toegepast maar totaal geen zin heeft is het bestrooien van de vlek met zout. Sterker nog, dit vergroot de ellende alleen maar.

Een studie naar de effecten van verschillende middeltjes op de wijnvlek

De universiteit van Californië in Davis onderzocht vijftien jaar geleden de effecten van verschillende middeltjes. Bij het onderzoek werden acht verschillende middelen vergeleken. Omdat het effect van een schoonmaakmiddel op diverse textielvezels kan verschillen, werden zowel vlekverwijderaars als klassieke huismiddeltjes getest. De resultaten gaven grote verschillen onder de verkrijgbare vlekverwijderaars. Niet iedere vlekverwijderaar is geschikt voor ieder stof. Het aantal positieve resultaten met klassieke huismiddelen was nihil.

Bestrooien met zout is nutteloos

Het bestrooien van de vlek met zout gaf geen waarneembaar effect. Dat is niet echt verrassend te noemen, aangezien men bij het kleuren van textiel zout gebruikt om te helpen de kleurstof op te nemen. Ook het uitwassen met witte wijn had vrijwel geen invloed op de vlek. Alleen bij nylon stof kon een klein effect worden waargenomen. Sommige klassieke middeltjes maakten de vlek alleen maar erger.

Vloeibare zeep en waterstofperoxide

De winnaar onder de vlekverwijderaars in deze studie was een mix van vloeibare zeep en waterstofperoxide. Deze mix was in staat de pigmenten van de rode wijn effectief wit te maken. Helaas is dit middel vanwege de waterstofperoxide alleen geschikt voor witte stof. De meest veilige en eenvoudige oplossing is dan ook om uw kleding en tafelkleed bij een stomerij te laten reinigen. Dergelijke vlekken zijn voor deze professionals geen enkel probleem.

 

Hebt u zelf ervaring met het verwijderen van rode wijnvlekken? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.