Opbevaringstid

Køleskab: 3 dage    I    BioFresh: 7 dage

 

Der findes vilde spisesvampe i de danske skove hele året. Men specielt i tidsrummet fra august til oktober finder man de fleste svampe. Der findes mange forskellige spisesvampe i Danmark, som er utrolig lækre og smagfulde. Her har vi samlet fem gode råd – fra plukning til opbevaring og tilberedning. På den måde får du mest muligt ud af dine vilde spisesvampe.

Ernæringsmæssige fordele

Spiselige svampe indeholder protein og fibre samt B-vitaminer og selen, som er en kraftig antioxidant, der hjælper med at forhindre skader i kroppens væv og celler samt styrker immunsystemet. Der er noget, der tyder på, at visse sorter kan have potentiale til at beskytte mod kræft, sænke kolesterol og endda kunne være til gavn for Alzheimers  samt fordøjelsessystemet.

Med svampenes potentielle ernæringsmæssige fordele og så mange forskellige sorter at identificere og plukke, kommer her vores quick-guide til svampeidentifikation, forberedelse og tilberedning…

Plukning

Det at gå i skoven og finkæmme skovbunden for svampe er sjovt for både store og små. Men du skal være meget forsigtig: vælg kun de svampe, som du klart kan identificere som værende spiselige. Er du det mindste i tvivl, kan en svampe-identifikationsguide kan være uvurderlig for dig. Hold dine hænder væk fra de svampe, som du ikke kan bekræfte, er spiselige.

Opbevaring

Da svampe er ekstremt følsomme over for tryk, holder de sig ikke godt, når de opbevares presset tæt sammen. Svampe opbevares i op til tre dage i et traditionelt køleskab – eller op til syv dage i en Liebherr BioFresh-skuffe. Ifølge den britiske botaniker James Wong kan du øge D-vitaminniveauet i svampene ved at lade dem ligge “med bunden i vejret” i sollys i et par timer.

Rengøring

Den bedste måde at fjerne snavs fra svampe er at bruge et stykke let fugtet køkkenrulle. Stænglerne kan skrabes rene med en kniv. Hvis svampen er særlig beskidt, kan den rengøres i en skål med vand, hvorefter den drænes i en si, og lægges på et stykke køkkenrulle og duppes tør.

Tørring

Tørrede svampe kan bruges som et naturligt krydderi.

Sådan laver du tørrede svampe: skær dem tynde skiver og spred dem ud på en bageplade. Sæt ovnen på 75 °C varmluft, og lad svampene tørre i ca. to timer. Lad dem køle helt af, og opbevar dem derefter i en lufttæt beholder

Tilberedning

Pandestegte svampe er utrolig lækre og meget populære. For at forhindre, at svampene bliver vandede under stegning, skal de tørres grundigt inden tilberedning.

Vidste du, at en forholdsvis ny forskning fra ”The International Journal of Food Sciences and Nutrition” har bevist, at mikrobølger eller grillning markant øger svampenes antioxidantaktivitet sammenlignet med kogning eller stegning?

Har du et godt råd omkring svampe, du gerne vil dele med os? Brug endelig kommentarfeltet nedenfor, og har du en himmelsk opskrift, vil vi blive meget glade, hvis du vil dele den med os.