Der er tradition for at tage et varmt bad med halverede yuzu-frugter ved vintersolhverv i Japan. Dette gør man for at holde sig sund resten af vinteren og for at holde alle forkølelsesvira på afstand. Her har vi ikke råd til sådanne bade. Et kilo af yuzu-frugten koster nemlig omkring 300-500 kr. Men hvad er det, der gør frugten så speciel? Vil du vide mere om yuzu-frugten, dens smag og de sundhedsmæssige fordele, så læs videre her.

Den høje pris skyldes primært de store afstande, der skal tilbagelægges samt den komplicerede transport. Da yuzu kun har en holdbarhed på omkring tre uger og ikke modnes yderligere efter høst, skal transporten gå hurtigt. Men idet de vigtigste vækstområder ligger i fjerne lande som Japan, Kina og Korea, er transporten ret bekostelig. Derfor kan det være svært at få fat på friske yuzu-frugter. Men hvis du – trods dette – gerne vil forkæle dig selv med en frisk yuzu, vil dit Liebherr-køleskab holde frugten aromatisk og fyldt med vitaminer en del længere. Takket være BioFresh-teknologien sikrer dit Liebherr-skab et perfekt klima for frugt og grøntsager. I gourmetbutikker samt online kan du fx også finde yuzu-juice, yuzu-puré og yuzu-te, der har en længere holdbarhed.

yuzu frugt

Yuzu – kan frugten virkelig eliminere stress?

Grundet den tykke skal og de mange kerner, reduceres det faktiske frugtindhold i yuzu en hel del. Til 100 ml yuzu-juice kræves omkring et kilo frugt. Derfor bruges skallen ofte som smagsgiver i visse retter. Den bruges også i kosmetikindustrien til at aromatisere plejeprodukter.

Videnskabelige undersøgelser indikerer, at indånding af yuzu-aromaen alene kan mindske følelsen af stress og negativitet væsentligt. Frugten udviser også positiv effekt i behandlingen af præmenstruelle symptomer.

Yuzu-smagen er meget alsidig

Yuzu er en krydsning mellem en mandarin og en ichang citron. Det er citronsiden af familien, der gør det muligt for frugten at overleve selv i køligt vejr. Denne krydsning giver en frugt, der ligner en lille appelsin. Men smagen af yuzu er meget mere kompleks og intens. Dens fyldige smag er meget større, end dens tennisboldstørrelse indikerer. De dejlig syrlige og let bitre noter, a la grapefrugt, suppleres af en behagelig sød eftersmag. Idet duften er så intens, rækker selv lidt yuzu langt. Generelt er kun et par dråber tilstrækkeligt til at aromatisere et helt måltid.

Yuzu-te

Udover det traditionelle yuzu-bad vinder yuzu-te popularitet i Japan. Det er dog ikke den tørrede yuzu-skal, der danner grundlaget for denne te, men derimod en gelélignende masse, blandet med sukkersirup eller honning. Tilberedningen af yuzu-teen sker ved at hælde varmt vand over en til to teskefulde af denne gelé. Frugtens c-vitaminindhold, som er cirka tre gange højere sammenlignet med en citron, menes at afværge selv de mest virulente forkølelsesvira.

 

yuzu te

Opskriftsideer med yuzu

Noget, der også er ret populært i Japan, er yuzu kosho, en chilipasta indeholdende yuzu, hvori der er tilsat salt og chili. Grønne chilier giver en grøn chilipasta og røde chilier en orange chilipasta. Der er også yuzu ponzu, som er en sojasovs aromatiseret med yuzu, der tilføjer yderligere kompleksitet til det smagfulde asiatiske køkken.

Generelt kan yuzu tilsættes som pasta, sauce, juice, puré eller som frisk frugt til en lang række opskrifter. Frugten er perfekt til både de søde og salte retter. Uanset om det er en karry- eller en wok-ret, kan blot et par dråber af frugten bringe et helt nyt aromaspektrum til dine retter. Selv milde fløderetter og tærter kan smages til med yuzu. Har du lyst til noget køligere, så overvej en yuzu-cocktail med fx 30 ml yuzu-puré og 40 ml gin blandet med 120 ml tonicvand. For den perfekte alkoholfrie yuzu-drink: tilsæt lidt yuzu-juice og hyldebærsirup til en ginger beer. Skål!

Læs også:: Fermenterede drikkevarer – Tradition og innovation

#yuzu #japan #asiatisk #karry #wok #te #cocktail #sød #salt #citrusfrugt #mandarin #citron #smag #fordele #sund #kold