Зелена салата и приятели! Марулите - незаменима част от лятното меню

Радичио, Лоло Росо, Цикория – това звучи като звездно трио, но не сред оперните постановки, а сред свежите салати. Всъщност, това са имената на някои от най-популярното сортове маруля тези, които могат да се купят, предварително опаковани в супермаркета. Нека видим защо разновидностите на този зеленчук трябва да присъства в дневния ви план за хранене, като най-напред ще разгледаме популярната у нас зелена салата.

Зелена салата: класиката

Зелената салата отдавна е смятана за една от най-популярните разновидности на марулите, но през последните няколко години тя е изправена пред конкуренцията на други сортове и най-вече на т.нар. айсберг. Въпреки това, в класацията на българските салати, традицията все още успява да се задържи на върха като най-предпочитана пред другите сортове марули, мощно навлизащи на нашия пазар.

У нас по традиция масово се отглежда класическата зелена салата, докато останалите, все още екзотични за българския пазар видове, се култивират във Великобритания, Италия, Франция, Холандия, Белгия, Испания и Германия. След като температурата на почвата започне да се затопля в началото на Април, марулята може да започне да се засажда, незащитена, на открито. Независимо дали я отглеждате във вашата градина или я купувате от магазина, имайте предвид, че този вид салата трябва да се откъсне, преди да достигне пълния си размер на разлистване, а след прибирането си е препоръчително да се използва веднага или да се остави на съхранение в хладилника.

Там тя ще се запази свежа за около 5 дни, а в хладилник Либхер, оборудван с BioFresh технология, може да издържи до 13.

Състав: Зелената салата се състои от 95% вода и е излишно да споменаваме, че има особено ниско съдържание на калории (в 100 г маруля се съдържат: 15 Калории 1.36 г, Протеин, 2.87 г Въглехидрати, 0.15 г Мазнини).

Въпреки това, в нея остава доста място и за минерали, фибри, фолиева киселина, витамин А и витамин С.

Общото правило е, че марулята, която се отглежда на открито, съдържа по-висока концентрация на здравословни нутриенти, отколкото тази създадена в оранжерия. Същата тази разлика може да бъде видяна и по отношение на съдържанието на нитрати, което е значително по-ниско в този свеж зеленчук, отглеждан на открито.

маруля

Подготовка на салатата: Накъсайте марулята на парченца и я сервирайте с гарнитура от дресинг по ваш избор. Ако искате да направите нещо по-специално, може да използвате твърдата част от листата ѝ като основа за средиземноморски коктейл от морски дарове. И разбира се, никога няма да сбъркате, ако я използвате, за да внесете свежест в любимия си сандвич.

Марулята влиза ли в класациите ви за най-любима салата? Разкажете ни за любимите си рецепти с този зеленчук. Използвайте коментарите отдолу или се присъединете към нас в дискусията във Facebook.