5 причини храната да се съхранява безопасно в уредите Либхер

На 7 април е Световния ден на здравето. На този ден, Световната здравна организация ежегодно отбелязва основаването си през 1948 г. От тогава на тази дата винаги се обръща внимание на различна тема свързана със здравето. Тази година тя е „Безопасността на храните“.

Безопасност на храната: въпрос, с който ежедневно се сблъскваме, независимо дали сме в офиса или в домашната кухня. Всеки ден ходим до кафенето, а вечер си приготвяме вечеря – в сериозна част от денонощието имаме някакъв допир с храна. Но това, което е по-важно е нейното съхранение.

Вероятно сте изпадали в следната ситуация:  цял ден си мислите за свежата салата, която ще си направите за вечеря, а когато се приберете с ужас разбирате, че тя вече е увехнала. Неприятно, разбира се! Салатата може само да изглежда неприятно, но този факт е далеч от въпроса за безопасността на храните. Когато става въпрос за месото обаче, опасността от неправилното съхранение е доста по-различна и пряко свързана със здравето.

Но защо се разваля храната все пак? Някои от причините разбира се са развитието на микроорганизми като бактерии, дрожди и плесени, които обикновено идват отвън с храната, установявайки се и размножавайки се на нейната повърхност. И тъй като разпространението на повечето бактерии се забавя или дори спира при охлаждане или замразяване, бързоразвалящите се храни, каквото е месото например, задължително трябва да се съхраняват в хладилник, преди консумация или обработка.

Що се отнася до нашия случай със салатата – в стандартна хладилна среда тя би останала свежа до 5 дни, а в отделение като BioFresh на Либхер например, тя би била свежа до цели 13 дни.

Но да се върнем отново на темата, а именно Безопасността на храната. Според Световната здравна организация следните 5 препоръки са от огромно значение, когато става въпрос за това:

  1. Чистота и хигиена
  2. Отделно съхранение на сурова и сготвена храна
  3. Добра термична обработка
  4. Съхранение на храната при безопасни и оптимални температури
  5. Използване на безопасна вода и суровини

Като специалисти в охлаждането и замразяването, ние от Либхер имаме специално отношение към точка 4 от препоръките на Световната здравна организация.

Причината за това е, че хладилници и фризери Либхер имат богат набор от функции, които спомагат за това хранителните продукти винаги да се съхраняват при идеалните за това условия, за да останат свежи и безопасни – за по-дълго време.

Ето и 5 от характеристиките, с които допринасяме за това:

1. Настройване на точната температура

Уредите с т.нар. Touch Screen електроника осигуряват постоянна температура в цялата зона на хладилното отделение. Храната там се охлажда оптимално, а свежестта се запазва за по-дълго

2. Гъвкав интериор

Picture1Уредите оборудвани с VarioSafe предлагат на клиентите ни лесен достъп и организация на по-малки опаковки, тубички и чашки.

Освен това, поставката VarioSafe може да се позиционира по цялата височина на хладилното отделение.

А нечупливите и устойчиви на надраскване стъкла на рафтовете са лесни за почистване и хигиенизиране.

В допълнение, рафтовете предлагат изобилие от пространство за безопасно разделно съхранение на сурова и сготвена храна.

3. Повече свежест за по-дълго време благодарение на DrySafe и HydroSafe

Благодарение на технологията BioFresh храните запазват свежестта си за много по-дълго време, отколкото това би станало в стандартен хладилник. А при наличието на 2 отделни чекмеджета, с различни нива на влажност в зоната BioFresh, се осигуряват перфектните климатични условия, в зависимост от изискванията на различните продукти – повече или по-малко влага.

При температура от около 0° C и идеална влажност до над 90%, (за плодове и зеленчуци), месото и рибата запазват своите полезни вещества и прекрасен вкус до три пъти по-дълго. В крайна сметка, това за вас означава повече свежест, повече здраве и повече удоволствие на масата.

4. Автоматично затваряне

Ако вратата на хладилника стои отворена по-дълго, отколкото е необходимо се губи студен въздух, а топлия навлиза в системата.

SoftSystem

SoftSystem

Това налага тя отнова да изразходва енергия, за да възстанови оптималната температура в хладилното отделение.

Благодарение на интегрираната система SoftSystem при уредите Либхер, вратата се затваря сама при ъгъл на отваряне от приблизително 45°. SoftSystem омекотява движението на вратата при затварянето й и допринася за плавното й прибиране в крайната фаза.

Всичко това спомага за предотвратяване навлизането на прекалено много топлина във вътрешността на уреда. Така храната ще продължи да се охлажда при постоянна вътрешна температура, а хладилникът ще изразходва по-малко енергия.

5. Аларма при отворена врата

В случай, че не разполагате със SoftSystem за автоматично затваряне на вратата и се случи така, че я забравите отворена, но пък вашия уред Либхер е оборудван с аларма, то тя ще ви сигнализира, за да се избегне нежеланото повишаване на топлината във вътрешността на уреда. Така вашата храна винаги ще е добре защитена.

Безопасността на храната е от ключово значение за нашето по-добро здраве и високо настроение. Поради тази причина ние от Либхер всеки ден работим върху намирането на иновативни решения, които да гарантират, че това, което консумираме ще остане свежо възможно най-дълго време.

Още статии по темата „Безопасност на храните“:

Имате ли нужда от повече информация за нашите домакински уреди? Моля, свържете се с нашия информационен център – тук сме, за да ви помогнем.

Имате ли въпроси? Пишете ни! Оставете коментар по темата за безопасността на храната или се присъединете към нас в дискусията ни във Facebook.