Още в началото е важно е да уточним, че тези методи не винаги са 100% ефективни.

Ако не сте внимателни, вместо бутилка добро вино може да получите натрошена коркова тапа в чашата, напукана или дори счупена бутилка.

Така че използвайте тези трикове само в краен случай. Когато се налага да отворите бутилка старо, скъпо, рядко и отлежало вино, направете всичко възможно да намерите тирбушон.

Във всички останали случаи, можете да опитате следващите нестандартни опции:.

#1 Използвайте голяма видия, отвертка и чук за вадене на гвоздеи

Може и да не повярвате, но това е един от най-безопасните методи в целия списък. За да го приложите се изисква известна физическа подготовка и сила, но ако ви чака красива дама с празна чаша, вероятно ще сте заредени с нужната енергия.

Това, което трябва да направите, е да вземате една по-дълга видия и да я навиете в корковата тапа с помощта на отвертката, докато на повърхността не останат само около 2-3 см от винта. Тогава взимате чука и с онази част за вадене на гвоздеи я издърпвате заедно с корковата тапа.

как да отворите бутилка вино без тирбушон

ALI BLUMENTHAL/RD.COM

Вместо чук може да използвате клещи, а вместо видия може да забиете няколко гвоздея, които да издърпате с чука. Накрая може би ще ви е необходима и кърпа, за да забършете потта от челото си след това изморително упражнение.

#2 Натиснете корковата тапа навътре с помощта на дръжката на дървена лъжица или друг тъп предмет с подобен размер

Това също е един доста безопасен метод в сравнение с останалите от списъка, но си има и някои неприятни страни. За да отворите бутилката просто трябва да натиснете корковата тапа навътре с помощта на дръжка на дървена лъжица или друг подобен като размер предмет. Лошото в случая е, че веднъж попаднала в бутилката, корковата тапа не може да бъде извадена оттам.

Ако пък бутилката е стара, има опасност тапата да се раздроби при натиска. Няма да е приятно ако това се случи, но ситуацията все още може да остане под контрол. Просто пресипете виното в друг съд като използвате цедка или тензух, за да отстраните парченцата корк.

#3 Изтласкайте тапата чрез въздух

как да отворите бутилка вино без тирбушон

ALI BLUMENTHAL/RD.COM

Това е лесно. Взимате помпа за топка с игла, която прикрепяте към корковата тапа с игла. Направете дупка в корковата тапа и започнете да вкарвате въздух през нея. Докато помпате, коркът постепенно трябва да започне се придвижва нагоре, изместван от налягането получено от въздуха.

#4 Завъртете с ключ или назъбен нож

Тази опция е много близка до първата, в която използвахме видия и чук, за да издърпаме корковата тапа. Всъщност, това се оказва и един от най-често прилаганите трикове. Повечето от вас сигурно вече знаят, че почти няма студент, който да не знае този трик.

wine7

ALI BLUMENTHAL/RD.COM

Този път, вместо отвертка ще използваме ключ, назъбен тънък нож или друг подобен предмет с назъбена повърхност. Забийте това, което имате под ръка в корковата тапа под ъгъл 45 градуса и почнете да въртите бавно. Тук е много важно да не бързате!. След няколко завъртания нагоре, тапата трябва да излезе (както вече се досещате това имитира тирбушон).

Уверете, че ножът е добре закрепен за тапата. В противен случай коркът ще се натроши, което никак няма да е приятно. Ако пък това се случи, винаги можете да използвате съвета от точка 2.

#5 Увийте бутилката с кърпа и ударете дъното ѝ в стената

Преминаваме към малко по-опасните методи, така че тук подхождайте с внимание.

Предходните стъпки изискваха поне едно пособие, с което да си послужите. Но какво да правите, ако не ви се намира нищо полезно под ръка. Това, което може да направите е да увиете дъното на бутилката с дебела хавлиена кърпа и след това рязко да я ударите в стената. При този вариант бутилката може да се счупи, така че го прилагайте в много краен случай, когато всички останали възможности са изчерпани. Имайте предвид, че няма да успеете да извадите корковата тапа още от първия път. Затова ви препоръчваме да ударите бутилката в стената в няколко последователни серии с умерена сила, като след всеки удар бавно отмествате корковата тапа навън.

#6 Можете да ударите бутилката и с обувка

wine5

ALI BLUMENTHAL/RD.COM

Тази опция много наподобява предишната, но е по-малко безопасна. По същия начин увийте дъното на бутилката с кърпа, но вместо да я ударите директно в стената, поставете я в обувка – така ще имате възможност да ударите по-силно и с по-малка вероятност да счупите бутилката. Често хората, които използват този трик поставят бутилката в обувката, без да ползват кърпа.

Внимание: Трябва да спрете с ударите преди корковата тапа да е излязла изцяло, защото в противен случай рискувате виното да се излее.

#7 Използвайте топлина, за да отстраните корковата тапа

(Не прилагайте този трик при охладени вина)

Тази опция е много нетипична, но наистина върши работа. Ако ви се намира горелка може да приложите топлина в онази част на бутилката, която е малко под корковата тапа. Под въздействие на топлината корковата тапа постепенно ще се премести нагоре, докато не излезе изцяло.

Важно е да не използвате този метод при охладени бутилки.

Запомнете, да НЕ СА СТУДЕНИ. В противен случай, под въздействие на рязката температурна разлика, бутилката може да експлодира. Ако виното е изстудено, го оставете да се климатизира на умерена стайна температура и едва тогава преминете към действие.

Ако пък имате страхотен тирбушон, но се чудите как да темперирате любимото си вино по най-добрия начин, вижте тази статия, в която описахме всичко необходимо!