В България няма бананови дървета, също така не можем да си наберем сочно манго от собствената ни градина. Но това, което имаме в изобилие и е здравословно е къпината.

Всеки познава и обича поне един летен десерт, в който къпината „играе важна роля“. Нещо, изключително вкусно, което не изисква никакви екзотични плодове, и което може да се приготви много лесно през лятото с достъпни плодове.

В следващите редове ще разгледаме по отблизо Къпината.

От бодлив храст до вкусен плод


При брането на къпината е необходимо да се подхожда с внимание, именно заради бодлите на храста, от който ще ги „късаме“. В България се срещат предимно диви храсти, които се чувстват като у дома си в по-хладните планински райони. Сезонът на къпините е към края на лятото, най-късно до октомври. Тогава те са твърди, сочни и оцветени в тъмно. Ако плода се отделя лесно от дръжката, това означава, че е напълно узрял и готов за консумация.  Тези от вас, които все още откриват вкусния плод в супермаркета и след края на октомври, трябва да обърнат внимание на страната на произход. Често къпините идват от Южна, Централна Америка и Нова Зеландия.

Съхранение на къпини


Ако къпините са сред любимите ви плодове, не е нужно да оставате без тях въпреки краткия им сезон. Замразените къпини са добра алтернатива на пресните.

Плодовете, които са с произход отвъд океана, обаче не е препоръчително да бъдат замразявани. За останалите, които намираме на наша територия, ето няколко съвета:

  • Може да избегнете слепване на плодовете при замразяване ако използвате специалната тавичка за замразени дребни плодове, с които са оборудвани някои от фризерите на Либхер. Така ще избегнете трудното им разделяне в последствие.
  • Съхранявайте къпини поръсени със захар – така цветът и вкусът ще се запазят за по-дълго.
  • Може да съхранявате замразените къпини около година без проблем.

Пресните къпини са изключително нетрайни и трябва да се консумират непосредствено след пазаруване. В хладилника меките плодове издържат само около ден, докато в отделението на хладилниците Либхер, оборудвани с технологията BioFresh свежестта им ще се удължи до 3 дни.

За да имате перфектните къпини, трябва да обърнете внимание на няколко неща докато пазарувате. На първо място уверете се, че на дъното им няма сок, това значи че плодовете са свежи и твърди. Другият фактор, който е от значение е външният вид на къпините.

Трябва да са мъхести, със стърчащи власинки и блясък по повърхността.

Къпината в света на ботаниката


Къпината не е цял плод, а по-скоро се състои от много и малки индивидуални зрънца. Култивираните къпини са плодовете на къпиновия храст от семейство „Rubus“, който е много близък родственик на ягодите и малините. Не толкова тясно свързани са черницата и къпината. Въпреки, че двата плода имат подобен външен вид.

Всъщност, те принадлежат към напълно различни биологични семейства. По този начин двата плода са толкова далечни, колкото къпината и смокинята, например.

Премахване на петна от къпина


Неприятно, но понякога се случва! Не се паникьосвайте, обикновено е достатъчно само да сложите нещо кисело, като оцет или лимонов сок например. Киселината трябва да се измие до няколко минути със студена вода, в противен случай може да навреди на тъканите.

Със следващото пускане в пералнята от петната няма да има и следа.

Здравословно и вкусно: гответе с къпини


Стигнахме до същинската част, в която ще говорим за това как да се насладим на тези вкусни плодове. На първо място, ако не ядете къпините директно от храста в гората, а ги купувате от супермаркета най-добре изчакайте затоплянето им до стайна температура. Ако плода е твърде студен, ароматите няма да се развият напълно и има вероятност да не усетите свежестта му.

С къпини могат да се направят много и разнообразни неща за хапване, всичко зависи от предпочитанията и въображението ви.  Подходящи са за глазури, желета и конфитюри, както и като основна съставка за някои сосове. Също така може да се използва като декорация на различни видове крем със сметана, например.

Къпините съдържат и хранителни вещества, които осигуряват редица ползи за здравето. Плодът е с високо съдържание на витамин C – два пъти повече, отколкото при боровинките, а той е жизненоважен за имунната система, спомага и понижаването на кръвното налягане. Освен това подобрява усвояването на желязо.

Тези вълшебни плодове вземат участие и в народната медицина.

Подходящи са при възпалени лигавици, треска и кожни обриви. Просто пригответе чай от две чаени лъжички къпини със 150 мл. вряща вода и му се насладете.