Какво означава климатичния клас в хладилници Либхер?

Хладилниците и фризерите Либхер притежават едно специално обозначение, което показва техния климатичен клас. Може да го откриете изписан на „личната карта“ на вашия охладителен уред, където ще откриете информация за температурата на обкръжаващата среда, при която устройството може да се използва пълноценно.

Когато настъпи времето за покупка на нов хладилник или фризер, към удобствата на всички екстри, които бихте искали да има в него, трябва да вземете под внимание и мястото, където ще инсталирате уреда. Или по-точно казано, трябва да съобразите температурата на новото местоположение с тази на външната околна среда. Това е важно, тъй като не всеки хладилник Либхер е подходящ за всякакви температурни диапазони. Ако например решите да поставите охладителен уред на терасата си, където през зимата градусите падат под температурния диапазон на климатичния клас на уреда, той вероятно няма да работи.

Хладилници Либхер

С цел да се даде повече информация на потребителя, за да може същия да направи по-информиран избор при покупка и, за да се гарантира безпроблемната работа на уредите в различните климатични условия, е разработен стандарт DIN EN 62552 за хладилници и фризери. Чрез него се уточняват условията и методите, чрез които се тестват уредите. След това хладилниците и фризерите се обозначават с един или повече от четирите климатични класа, при които са подходящи за употреба, или се обозначават в такъв клас, при който специфичния климат е класифициран.

За вас като клиенти, тази класификация ви дава възможност да видите температурния диапазон на околната среда, в която уредът ще бъде в състояние да поддържа необходимите условия за съхранение. А за нас, като глобална компания, показателят „климатичен клас“ е изключително важен, защото Либхер продава своите хладилници и фризери в почти всички страни по света, в най-различни климатични зони, вариращи от изключително студено, до много горещо и влажно.

Климатични класове на уредите Либхер:

  • SN = Субнормален климат: подходящи за използване при температури от + 10 ° С до + 32 ° С
  • N = Нормален: подходящи за използване при температури от  +16°C до +32°C
  • ST = Субтропичен: подходящи за използване при температури от  +16°C до +38°C
  • T = Тропичен: подходящи за използване при температури от  +16°C до +43°C

Може би държите втори хладилник или фризер в мазето, на терасата или в гаража си, където градусите често падат под +10°C през зимата? В такива случаи е важно да обърнете внимание на климатичния клас, който поддържа уреда. Ако температурата на околната среда не съответства на диапазона, в който той работи оптимално, може да се компрометира функционирането му, да се повиши разхода на енергия, а срока на експлоатация да се намали.

климатичен клас, хладилник либхер, либхер, климатични класове

Моделът CBNPes 3967 предлага целия обхват от климатични класове (SN-T)

Важно е да отбележим, че около 98% от свободностоящите и 80% от вградените домакински уреди на Либхер разполагат с два или повече климатични класа. Например, хладилник Либхер CBNPes 3967 се предлага с климатични класове SN-T, което го прави подходящ за използване при температури на околната среда от +10°C до +43°C.

Какво още трябва да имате предвид, когато говорим за климатични класове?

Ако имате уред, предназначен за експлоатация в обхвата SN-T, то той не бива да се използва при температура под +10°C, защото вискозитета на маслото в компресора би могъл да се увеличи. И при тази евентуална загуба на флуидност, оптималното „смазване“ от маслото вече не е гарантирано и компресора може да се повреди.

Както споменахме и в началото, информацията за климатичния клас може да намерите в табелката на уреда. Ако се чудите къде се намира тя за вашия модел, вижте тази статия

За да разбирате какво значение се крие зад имената на различните модели, вижте и Типология на уредите Либхер

Имате ли въпроси или коментари относно климатичните класове на хладилници Либхер? Пишете ни! Използвайте полето за коментари тук отдолу.