Een glas champagne of schuimwijn staat garant voor veel plezier tijdens de feestelijke periode en op oudejaarsavond. Velen van ons ervaren echter een klein ongemak bij het openen van de fles – en met reden. De druk in een fles champagne kan immers vier keer zo hoog zijn als die van een autoband. De kurk kan snelheden bereiken tot 50 km per uur als hij eruit schiet. Maar met deze professionele tips leer je een fles champagne veilig en met een flinke dosis zelfvertrouwen openen.

Champagne of schuimwijn moet altijd goed gekoeld worden geserveerd. Geïmproviseerde last minute koeling in een emmer ijs zal helpen bij het bereiken van de vereiste temperatuur. Of misschien heb je wel een Liebherr koel-vriescombinatie of diepvriezer met BottleTimer-functie? Maak er dan zeker gebruik van want de smaakbeleving wordt echter aanzienlijk verbeterd als champagne optimaal wordt opgeslagen en voldoende van tevoren wordt gekoeld. Een Liebherr wijnklimaatkast met apart regelbare temperatuurzones kan hier uiteraard ook bij helpen!

Stap 1

Hoewel de meeste champagneflessen een lint hebben om de capsule af te scheuren, raden wij u aan een schone insnijding te maken aan de onderste kraal, zoals bij een gewone fles wijn. Dit ziet er gewoon beter en eleganter uit.

Stap 2

Maak vervolgens met één hand de draadkooi los en houd de kurk met de andere hand op zijn plaats. Zorg er bij het openen van de fles champagne altijd voor dat je de kurk met één hand vasthoudt en richt de fles nooit op de gasten of op jouw eigen gezicht. Als je de kurk al uit de fles voelt komen bij het losmaken van de kooi, kun je deze beter op de kurk laten zitten bij het openen.

Stap 3

Als de losgemaakte draadkooi op de kurk blijft zitten, dan moet je deze in een servet wikkelen om te voorkomen dat de draad jouw hand verwondt. Maar ook bij kurken die stevig op hun plaats blijven zitten, is een servet aan te bevelen, omdat dit de kurk makkelijker vasthoudt.

Stap 4

Houd de fles champagne bij het openen onder een hoek van 45°. Dit vergroot het oppervlak in de hals van de fles en voorkomt schuimvorming als gevolg van de plotselinge drukval. Bij het openen houdt de ene hand de kurk op zijn plaats, de andere draait aan de fles. Dit geeft u een veel betere hefboomwerking en een grotere controle over de kurk die naar buiten drukt. Laat vervolgens, door de juiste tegendruk toe te passen, de kurk zo langzaam mogelijk uit de fles glijden. Idealiter wil je een rustig “psshh” geluid in plaats van een harde “pop”.

Stap 5

Houd de glazen bij het uitschenken onder een lichte hoek om overmatige schuimvorming te voorkomen en om niet te veel CO₂ te verliezen. Vul de glazen slechts ongeveer ¾ vol.

Gezondheid!

 

Vond je dit een leuk artikel? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.