5 малко известни цитрусови плодове, които да опитате през зимата

През зимния сезон цитрусовите плодове са все по-важна част от нашите фруктиери и здравословна добавка към сладки, солени ястия и разбира се, питиета. Със своята свежест и полезност, те определено имат място в менюто ни в дните с минусови температури, раздаващи щедро приятни аромати и добра доза витамини. Всички познаваме обичайните заподозрени от семейството на цитрусите: лимони, лайм, грейпфрути и портокали. Но има и други, по-непознати представители на тази група, които са ядливи и предлагат широка гама от аромати, горчиви и сладки вкусове, а често и интересен външен вид. В следващите редове ще ви представим 5 не особено популярни цитруси, които определено трябва да опитате, ако имате такава възможност:

#1 Ръката на Буда

Buddha's-Hand

Ръката на Буда или още цитрон е екзотичен плод с доста интересен външен вид, наподобяващ формата на длан с пръсти; характерен е за североизточната част на Индия и Китай. Традиционно предлаган в будистките храмове, плодът е с високо ценена форма и аромат. Тъй като не разполага с богата месеста част и не съдържа много сок,  от ръката на Буда се използва най-често ароматната ѝ кора. За разлика от лимона, сърцевината не е горчива, а това прави цитрусът идеален за подслаждане на различни ястия и напитки. Ароматът на лимон и свежият цвят го правят фантастична добавка за алкохолни напитки като водка и джин, към които спокойно може да добавите свежо пръстче от “ръчичката на Буда”.

#2 Помело

pomelo

Заедно с портокаловата мандарина, цитронът и папедата, помелото е един от основните цитрусови плодове, благодарение на които са култивирани много от останалите представители от семейството на тези свежи плодове. Този голям по размери цитрус, станал достъпен отскоро и у нас, е облечен със светло зеленикав до жълт цвят, а вкусът му е сладък, с подобен на грейпфрут аромат. Благодарение на тези вкусови качества, помелото е чудесна алтернатива за тези от вас, които обикновено стоят настрана от горчивината на грейпфрута. Месестата ядлива част на плода е обвита от дебела кора, която е доста горчива и негодна за консумация. “Месото” на помелото е по-сухо от това на грейпфрута и портокала, така че може лесно да го сервирате на парченца в чиния. В някои екзотични рецепти помелото се използва като добавка към рибни ястия (най-вече към риба меч), а кората може да се използва за сладко, след като се захароса добре.

#3 Кара Кара

кара кара цитрусов плод

Култивиран в средата на 70-те години на миналия век във венецуелската хасиенда Кара Кара (от където идва и името му), мини портокалът с червена сърцевина е кръстоска между два други цитруса. На външен вид изглежда като повечето цитруси, но щом го разрежете на две ще откриете свежата му розова плът с комплексен, сладък вкус с нотки на горски плодове и рози.

Със своето ниско киселинно съдържание Кара Кара е доста вкусен сам по себе си. Може да добавите красивата и вкусна розово-червена сладост на кара кара към вашите шейкове или обедни салати.

#4 Кумкуат (символът на остров Корфу)

kumkuat

Този интересен цитрус, известен още и като златен портокал, е с големината на едра маслина с овална форма и оранжев цвят. Ярко оцветената му кора е напълно годна за консумация и често най-добрата част от плода.

Може да го консумирате целия, без да го обелвате, за да усетите в устата си прилив на изключително приятен сладко-кисел вкус. С кумкуат се получават страхотни мармалади, както и прекрасни маринати за различни видове месо. Може да го добавите и към зелената си салата за по-екзотичен вкус или към любимите си зимни торти или домашни плодови ликьори.

#5 Грозният плод

ugly

Този цитрус с не особено приятното име “грозен плод” е естествен хибрид между грейпфрут, портокал и мандарина, открит за пръв път в Ямайка през 1930 г. Злощастното му име идва от често набръчканата му и неприятно изглеждаща кора. Но под грозния му екстериор се крие сочна месеста част сладка като мандарина. Сам по себе си този плод наистина е вкусен, но може да се използва и като добавка към питиета и ястия, също като портокала. Грозният плод е чудесно допълнение към салати, предястия и за овкусяване на различни видове меса.

Оптимални условия за съхранение на плодове:

BF-Safe_BluP_C_02

Отделението в хладилника, в което държите цитрусовите плодове, трябва да им осигурява достатъчно влажност, за да останат свежи по-дълго време. За целта Либхер разработи специална технология BioFresh, благодарение на която ще осигурите на любимите си плодове оптимални нива на влага чрез чекмеджето HydroSafe. Там вашите цитруси ще се запазят свежи до 3 пъти по-дълго, без да ви лишават от полезните си витамини и минерали.

Научете повече за BioFresh.