Може ли да се приготви сочна пържола или крехко филе от сьомга, ако бъдат извадени директно от фризера и метнати в тигана, без да се размразяват? Ще се получи ли свеж и вкусен резултат? Обикновено, повечето от нас биха казали не.

Често стекът, изваден директно от фризера и веднага след това приготвен, е достоен единствено за храна на кучето, а рибата, попаднала в тигана направо от фризера прегаря отвън и не се изпича отвътре. Но ако знаете тези няколко трика, които ще ви споделим след малко, замразената пържола може да се окаже много по-вкусна от тази, която сте си загубили времето да размразите предварително.

Искате ли да научите как да си направите страхотен стек и да спестите време?

Не спирайте да четете…

#1 Замразете месото правилно

635431762584099000

Ако искате замразеният ви стек да се приготви прекрасно, трябва да се уверите, че пържолите са замразени по единично, повърхността им е суха и по нея няма залепнали големи кристали от лед. Така, когато извадите стека от фризера, ледените кристалчета няма да предизвикат малък пожар, веднага щом се срещнат с горещото масло в тигана.

Професионалните готвачи препоръчват, преди да поставите стека във фризера, да го увиете плътно с тънък слой готварска хартия, която ще попие влагата от повърхността, ще предотврати образуването на повече лед върху пържолата и разбира се, ще я направи по-лесна за изпичане.

Забравете за размразяването с технологията на Либхер – NoFrost

След като увиете стека в хартия, увийте го и в хранително стреч фолио.

По този начин излишната влага, която може да се превърне в лед, ще бъде тотално премахната. Преди да увиете пържолите в хартия и фолио, може и да ги осолите. Така ще задържите влагата във вътрешността на месото, докато отвън няма да имате нежелани, леснозапалими ледени кристалчета.

liebherr1

Вижте още и:

Ето защо трябва да осолите пилешкото, преди да го поставите във фризера!

#2 Използвайте правилното количество мазнина

Сложете най-малко 0,5 см мазнина в тигана, която да покрие дъното. Мазнината трябва да е много добре загрята, за да противодейства на студа идващ от замразената пържола. Печете по 90 секунди от всяка страна, докато стекът не придобие вкусна кафява коричка. След това извадете пържолите от тигана и ги поставете в тавичка с метална решетка. За пържоли с дебелина около 2 см печете в продължение на 18 – 20 минути във фурната загрята на 135°C. Така ще получите прекрасна средно изпечена пържола (medium-rare steak).

1978672983

Защо това е по-добрия вариант за любимите ви стекове?

И при двата случая (замразени и размразени) пържолите ще загубят от влажността си по време на готвене, но при замразените пържоли, метнати директно на тигана,  тази загуба ще е с 9% по-малко. Замразената пържола има предимство, защото остатъчната вътрешна влага ще предпази вътрешността на месото от прегаряне, докато повърхността е изложена на високата температура на маслото. А размразената пържола, уви – няма да има тези защитни сили.

635431777846598655

Комбинацията от леденостудена пържола, няколко минути на горещия тиган и последващото бавно приготвяне на слаб огън, възпрепятстват месото от прегаряне и образуването на трудна за дъвчене област, образуваща се под кората.

И замразената риба може да бъде приготвена по този начин

Приготвянето на замразена риба, без предварително размразяване ще гарантира, че вътрешността ѝ няма да бъде преварен или прекалено изпечен, докато отвън ще получите красиво препечена и апетитна риба, точно както при пържолата.

Когато говорим за страхотна замразена риба, професионалистите в тази област от Wild Alaskan Seafood, съветват най-напред да се уверим, че няма никакви ледени кристали, залепнали за повърхността на рибата, преди да я сложите да се пържи в тигана, да я печете на скарата или да я задушите на пара. Едно бързо изплакване и подсушаване с кухненска хартия ще ви гарантира, че замразената риба е готова да бъде приготвена.

Ето и демонстрация на целия процес, благодарение на който ще приготвите страхотна риба, без да се налага да я размразявате предварително:

Хареса ли ви статията? Може да се абонирате за нашия мейл бюлетин, за да получавате още като нея директно в пощата си или да се присъедините към дискусията заедно с нас във Facebook.