Съществуват различни аксесоари и приспособления за познавачите на вино. От какво всъщност се нуждаете обаче? Майстор сомелиерът на Либхер – Франк Кемер споделя съветите си с нас!

Повечето хора се наслаждават на чаша хубаво вино.

Необходимостта от аксесоарите се появява, когато започнем да се замисляме все повече за състава на напитката. На първо време се нуждаете от тези четири основни приспособления:

 1. Чаши за вино

Добрите вина се поднасят в хубави чаши. По този начин можете да усетите високото качество на вината. Чашите от висок клас могат да получат разнообразие от допълнения: обемът им следва да отговаря на състава и наситеността на виното; необходима е  отлична пропорция между горната част на чашата и столчето, за да можете удобно да разклатите виното преди да отпиете. Чашите без столче стават все по-популярни, но в действителност столчето е поставено с цел.

Чашите за вино трябва да се държат за него, за да се намали влиянието от топлината на тялото към виното. Висококачествените чаши често са със силно издути тънки стъкла и се характеризират предимно с полирани ръбове, отколкото с деформации.

Видът на чашата е определящ за вкуса на виното – букетът ще бъде по-наситен и ясен в кристална чаша, в сравнение с други, по-евтини чаши.

Започнете колекцията си от чаши с тези четири популярни вида:

 • По-малка универсална чаша за бяло вино;
 • Малко по-голяма чаша за по-наситени бели вина, Розе и по-светли червени вина;
 • Висока с широко гърло или т.нар. чаша за Бордо е идеална за Каберне Совиньон;
 • Висока тясна винена чаша – идеална за всички пенливи вина. Тесният дизайн придава допълнителна привлекателност на шампанското, защото балончетата си личат по-ясно.
 • Попълнете колекцията си с добавяне на чаша за бургундско вино – идеално за Пино Ноар

Задължително вижте по темата и:

Видове чаши за бяло и червено вино


Чаши за вино – наръчник за почистване

 1. Тирбушон

Колкото и добро да е виното, удовлетворениетоне би било пълно, ако трябва да се борите да отворите бутилката. Добрият тирбушон е задължителен, но повечето домакинства не разполагат с такъв. Джобното ножче с прототип ножа на сомелиера би могло да е достатъчно и специализираните такива за вино ще останат доволни да ви продадат такова.

Спиралата трябва да бъде вретенообразна до степен, в която може да бъде вмъкната клечка за зъби. В повечето домакинства тирбушонът напомня повече на бормашина, а кукичката не е особено добра за корковите тапи.

Вижте още по темата:

Кои е най-добрият тирбушон за отваряне на бутилка вино?

 1. Гарафа

Използването на гарафа при поднасяне на виното е не само стилно, но и част от етикета. Гарафата е от огромно значение за вкуса на първокачествените вина. Причините за това са следните:

 • Кислородът помага за достигане на зрелост при младото вино. Превръща го в по-наситено.
 • При по-старите червени вина се забелязва образуването на утайка. Правилната употреба на гарафа може да предотврати попадането на утайката във виното, което пиете.
 • Някои вина е възможно да имат лек вкус на застояло след отваряне. Излагането на кислород способства за възстановяване на ароматния букет на виното. По-старите вина губят някои от съединенията си, като оцетната киселина. Дори вината с „характер“ могат да подобрят качеството си, ако престоят известно време в гарафа.
 1. Винарска изба

В случай, че сте твърдо решени да колекционирате качествени вина, то със сигурност ще ви е необходимо специално място с необходимите условия. Променящите се температури и ярката светлина могат да се окажат пагубни за вината и то за кратко време. В идеалния случай, ако разполагате с мазе, можете да го превърнете във винарска изба. Условията там са отлични – хладно и тъмно. Малко са хората, които имат тази възможност. В този случай, заместители на мазето се явяват уредите за темпериране на вино, в които се поддържат идеални условия.

Такива са виноохладителите на Либхер.

Сред тях бихте могли да изберете с по-малък капацитет, подходящи за по-кратко време на складиране, или с по-голям капацитет (побиращи до 178 бутилки) и три температурни зони за различните видове вина. Сериозните колекционери предпочитат по-големите винарни.

Още по темата вижте и:

Коя е най-подходящата температура за висококачествените вина?