Днес хладилникът е неизменна част от ежедневието ни.

Трудно е да си представим как само до преди няколко десетилетия този домакински уред е бил лукс, който не всяко домакинство е можело да си позволи. В тази статия ще ви представим историята на хладилника или… историята за това как човечеството „опитоми“ студа.

Замисляли ли сте се как са били съхранявани хранителните продукти преди появата на хладилника? За да отговорим на този въпрос, ще направим кратка ретроспекция на ключовите етапи в развитието на хладилната техника.

В зората на човечеството дори не е съществувала необходимост от съхранението на храната. Това е логично, имайки предвид, че храната се добивала чрез дейности като лов, риболов и събиране на различни, плодове растения и билки и се изяждала веднага. Но това се променило, когато предците ни заменили номадския с уседнал начин на живот.

Хората вече се изхранвали със земеделие. Чрез него се добивало голямо количество хранителна продукция, която се консумирала за по-продължителен период от време. Необходимостта от запазване на храната довела до създаването на първите способи за дълготрайно съхранение на продоволствените продукти като сушене, опушване, консервиране и мариноване.

През средните векове запасите се съхранявали в хладни пространства в или извън дома като подземия, ниши в стените, дълбоки ями и дори в кладенци и водоеми.

Храната се поставяла в дървени и глинени съдове.

В Русия например хранителните запаси се съхранявали в специално избено помещение, наричано „ледник“. Всяка зима в ледника се поставяли ледени блокове, които издържали до следващата зима и които поддържали оптимално ниска температура през цялата година.

С течение на времето подземията започнали да се използват за съхранение и на вина.

Изобретяването на хладилника


За отправна точка в историята на хладилника се смята един научен експеримент, проведен през 1748 г. от Уилям Калън от Университета на Глазгоу. Опитът имал за цел да генерира изкуствено охлаждане. За понижаване на температурата Калън използвал охлаждането, което се получава при интензивното изпарение на течностите. В своя експеримент Калън използвал диетил етер вместо вода. Поставил диетил етера, чиято температура на кипене е 35°C, херметически затворен съд.При изпомпването на въздуха се създавало ниско налягане, в следствие на което диетил етерът започвал да кипи при стайна температура, като по този начин абсорбирал горещината и охлаждал повърхността от която се изпарявал.

Следващият важен етап в развитието на хладилната техника е създаването на абсорбатора, който се използва за производството на лед.Инсталацията е представена от френския инженер Фердинанд Карре през 1860 г. Машината имала един съществен недостатък, а именно. че не можела да охлади вътрешността на затворено помещение. Това става възможно едва при съвременните хладилници.

За прототип на съвременния домашен хладилник може да се смята охладителната машина на немския учен Карл фон Линде, изобретена през 1874 г. Линде достига до извода, че директното охлаждане на въздуха в затворено пространство е далеч по-ефективен метод в сравнение с използването на изкуствен лед. Той промотира тази своя идея сред производители на бира, които финансират по-нататъшните му изследвания за създаването на охладителна машина.

С развитието на науката и техниката в началото на 20 в. се появил и първият домашен хладилник, който станал особено популярен в САЩ през 30-те години.

Нещата били по-различни в Европа, където години наред да притежаваш хладилник било лукс, който много малко хора можели да си позволят. Много села и общности съхранявали хранителните си продукти в общи хладилни комплекси. Това продължило до средата на 20 в., когато на територията на Европа започнало масовото производство на хладилна техника за бита.

Хладилникът станал „най-добрият приятел“ на всяка домакиня (със сигурност „новият приятел“ се харесвал и на мъжете). Дълготрайното съхранение на хранителните продукти в хладилника улеснило ежедневието на домакинята, на която вече не се налагало да готви и пазарува всеки ден.

Хладилникът позволил нетрайни продукти да се съхраняват за по-дълго време. Разнообразили се и ястията, в които се влагали все по-разнообразни продукти.

Либхер също започва да произвежда хладилници


50-те години на 20 век са времето на „немското икономическо чудо“, което се характеризира с ръст на икономиката в следвоенна Германия. По същото време в страната нараства търсенето на потребителски стоки. Фактът, че едва 10% от домакинствата притежавали хладилник не останал незабелязан от предприемача Ханс Либхер. През 1954 г.той открил завод за хладилници в немския град Оксенхаузен.

От стартирането на производството до наши дни интересът към хладилниците с марка Либхер непрекъснато се увеличава. Една от причините за това е, че всяка нова технология, която се внедри в тях е като поглед в бъдещето на охладителната техника.

Еволюция на хладилника


През 70-те години хладилникът вече е неизменна част от всяко домакинство.

С годините Либхер се утвърждава като авторитетен бранд с безупречна репутация, който внедрява иновативни решения за възможно най-доброто съхранение на хранителните продукти. Отличен пример за това е системата NoFrost, която се въвежда за пръв път от Либхер през 1987 г. Тази технология предизвиква революция в хладилната техника, защото премахва необходимостта от регулярното размразяване на камерата и фризера.

След NoFrost Либхер въвеждат и BioFresh технологията. Тя осигурява оптимални условия за дълготрайното съхранение на плодове, зеленчуци, месо и други хранителни продукти от животински произход.

BioFresh е хладилно отделение с оптимални нива на влажност и температура на въздуха около 0°С, което позволява допълнителното запазване на полезните вещества в плодовете, зеленчуците, рибата, месото и млечните продукти. Например, ако съхранявате моркови в BioFresh отделението, те ще останат свежи до 30 дни по-дълго в сравнение със стандартните хладилници.

Либхер прави огромни подобрения и по отношение на енергийната ефективност. В миналото хладилникът е бил домакинският уред с най-голям разход на електричество, а днес има хладилници, които изразходват енергия колкото 15-ватова електрическа крушка с жичка.

Това е и причината Либхер да се утвърди на пазара като лидер и в областта на енергийната ефективност. Компанията постига това чрез употребата на безопасни за природата хладилни агенти, икономични компресори и нови изолационни материали. В продуктовата гама на компанията много от уредите са в най-високия възможен енергиен клас А+++ (дори има и уреди Либхер с още минус 20% под него).

Хладилниците на Либхер от клас А++ употребяват с 40% по-малко електроенергия от уредите в клас А, а в клас А+++ – с 60% по-малко.

„Обикновеният“ хладилник е претърпял множество съществени промени през своето развитие. В наши дни го използваме не само като уред за съхранение на хранителните продукти, а и като неизменна част от кухненския интериор. Все по-често хората избират своя хладилник и заради изискания му и елегантен дизайн.


Но историята на хладилника още не е приключила. На конференцията IFA 2017, която се проведе в Берлин беше представено новото поколение на аксесоарът SmartDevice, предназначен за хладилниците на бъдещето от генерацията BluPerformance. Устройството позволява на потребителя да управлява хладилника чрез смартфона или таблета си, а съвсем скоро нашите клиенти ще могат и да виждат какво точно има в него благодарение на FridgeCam – интегрирана камера в хладилника.

С помощта на SmartDevice можете дистанционно да променяте настройките на хладилника и да активирате определена функция. Също така устройството ви дава обратна връзка за актуалното състояние на хладилника, като например, дали не сте оставили вратата отворена.

Това не е всичко – с новото приложение за SmartDevice ще можете да управлявате интелигентно наличностите на храна – да създавате списъци за пазаруване на база наличните продукти, да приготвяте невероятно вкусни рецепти, да ви казва кои продукти са свършили и още много други удобства, които разширяват значително функциите на хладилника, превръщайки го в нещо много повече от пазител на храна.

Трудно е да предположим как ще продължи историята на хладилниците…

Дали пък няма да ни съветва при пазаруване или да ни избави изцяло от това задължение и поръчването на храна да е една от бъдещите му функционалности… Само времето ще покаже. Пътят на хладилника още не е приключил, със сигурност предстоят още много приключения. Но едно нещо можем да кажем със сигурност: въпреки всички нововъведения, едно нещо остава непроменено във времето и това е поетият от Либхер ангажимент за поддържане на високи стандарти на производство и стремеж към създаването на първокласна техника, която да отговаря на най-високите съвременни изисквания и очаквания.