Voor veel gezinnen is de dagelijkse maaltijd een hectische gelegenheid. Als je laat thuiskomt en nog moet koken terwijl je een uur later op de hockeytraining wordt verwacht klinkt een kant-en-klare maaltijd ineens erg aantrekkelijk. Toch kun je op een makkelijke manier snel een zelfgemaakte maaltijd op tafel zetten, met een beetje hulp van je eigen vriezer!

Koken voor de vriezer

Het principe is simpel, je neemt ’s avonds of in het weekend de tijd voor het koken van een aantal maaltijden die je vervolgens invriest. Je hoeft de maaltijden dan alleen maar op te warmen en dat scheelt een hoop tijd. Een voorwaarde is natuurlijk wel, dat je voldoende ruimte in je vriezer hebt om de maaltijden op te slaan…

Vooroordelen over eten uit de vriezer

Veel mensen denken dat eten uit de vriezer minder gezond is. Verse groenten zouden meer voedingsstoffen bevatten, maar dit is een misvatting. Goed ingevroren groenten bevatten evenveel of zelfs meer voedingsstoffen dan verse groenten.

Een ander vooroordeel is dat invriezen ten koste gaat van de smaak. Dit is deels waar, bij het invriezen vormen zich ijskristallen die de cellen beschadigen. Maar zolang je voedsel goed verpakt en het op de juiste manier invriest hoef je je hier geen zorgen om te maken, het kwaliteitsverlies door kapotte cellen is dan te verwaarlozen.

Wat kun je allemaal invriezen?

Heel veel maaltijden en maaltijdonderdelen lenen zich erg goed om in te vriezen! Hier op FreshMAG vind je de lekkerste recepten, stap-voor-stap uitgelegd met heldere foto’s. Veel recepten zijn zeer geschikt om in te vriezen, deze deel ik graag met je!

Soep

Alle soorten soep kun je prima invriezen! Serveer er wat brood bij of kies voor een goed gevulde maaltijdsoep.

Exotische tomatensoep

Groente-goulashsoep

Minestrone

Pompoensoep met pittige croutons

Spaanse aardappelsoep met chorizo

Maaltijdonderdelen

Door de lastigste maaltijdonderdelen eerder te bereiden bespaar je een hoop tijd. Serveer ze met bijvoorbeeld sla, rijst, pasta, aardappelen en/of brood. Alleen even pasta of rijst koken is vaak een kleine moeite!

Turkse kebab met paprika (de muntyoghurt uit dit recept kun je beter niet invriezen)

Oriëntaalse lamsgehaktballetjes met kikkererwten en tomatenragout

Mals gesmoord rundvlees

Indiaas lamspannetje met ananas en kokosmelk

Arabisch pannetje met kikkererwten, tomaten en kalkoenfilet

Melanzane: Aubergines uit de oven met tomatensaus

Complete maaltijden

Deze recepten zijn ideaal voor als je echt weinig tijd hebt, ze bevatten alles voor een volledige maaltijd!

Slim pannetje uit de oven

Franse aspergetaart met broccoli en rode uien

Gegratineerde gnocchi met asperges en ham

Mediterrane groente-pan met gierst, cherrytomaten en feta

Spaanse aardappel-omelet met courgette en Serranoham

Gegratineerde aardappel-koolrabi mix

Ontbijt of lunch

Je kunt natuurlijk een brood van de bakker of supermarkt prima invriezen, maar ook deze zelfgemaakte broodgerechten zijn hiervoor geschikt!

Vegan brood met wortel en amandelen

Gist-vlechtbrood met pecannootjes en ahornsiroop

Niet in de vriezer

Bijna alle verse levensmiddelen zijn geschikt om in te vriezen, maar er zijn een aantal uitzonderingen. Onder andere gesneden sla, verse groente- en/of fruitsalades, druiven, ongekookte verse groenten en hele appels of peren zijn niet geschikt om in te vriezen. Ook sommige zuivelproducten zoals room, ricotta, yoghurt en zachte kazen kun je beter niet invriezen.

Op de juiste manier invriezen

Het is erg belangrijk om de maaltijden op een goede manier in te vriezen. Niet alleen vanwege de smaak, maar ook om de groei van bacteriën zoveel mogelijk tegen te gaan.

1. Laat de maaltijden afkoelen bij kamertemperatuur.

Plaats warme maaltijden niet in de koelkast of vriezer. Dit zorgt voor een onnodig hoog energieverbruik. Bovendien leidt dit tot condensvorming met kans op een te vochtige koelkast met waterdruppels aan de glasplaten of zorgt dit ervoor dat je de vriezer vaak moet ontdooien.

Je kunt het afkoelen eventueel versnellen door de verpakte maaltijden in een bak met water en ijsblokjes te leggen.

2. Verdeel de maaltijden in porties

Verdeel de maaltijden in de juiste porties; het verschilt per gezinssituatie wat handig is. Maak je bijvoorbeeld porties voor 1 persoon of voor een gezin met 3 kinderen? Door te portioneren heb je altijd voldoende en gooi je niet onnodig veel eten weg. Daarnaast koelen kleinere porties sneller af.

3. Verpak de maaltijden luchtdicht

Zorg er altijd voor dat je de maaltijden luchtdicht verpakt. Dit voorkomt niet alleen lekken, het gaat ook geuroverdracht, uitdroging, vriesbrand en uitdroging tegen. Ik vind het handig om afsluitbare ziploc-zakjes te gebruiken, deze nemen namelijk weinig ruimte in je vriezer in! Je kunt ook kiezen voor aluminium dozen, het handige hiervan is dat je de maaltijden hierin direct in de oven kunt opwarmen. Meer over het verpakken van voedsel voor invriezen lees je in dit artikel.

4. Labelen

Vergeet niet om goed te labelen, anders weet je straks echt niet meer wat er in de vriezer ligt. Schrijf ook de datum van invriezen op de verpakking. Als je een grote vriezer hebt kun je verschillende laden gebruiken voor verschillende producten, zo vind je ze razendsnel weer terug. Bij een overvolle vriezer zou je zelfs kunnen overwegen om een (gedeelde) vriezerlijst te maken in een notitieapp zoals Wunderlist of Evernote.

5. Zo snel mogelijk invriezen met SuperFrost

Heb je een Liebherr vriezer? Gebruik dan de SuperFrost-functie van je vriezer om de maaltijden zo snel mogelijk en met behoud van kwaliteit in te vriezen. Met SuperFrost wordt de temperatuur in je vriezer tijdelijk verlaagd naar zo’n -32°C, deze schakelt na het invriezen vanzelf weer terug naar de ingestelde temperatuur om energie te besparen.

In een Liebherr vriezer is het overigens niet nodig om je producten tegen de achterkant of in een bepaalde lade in te vriezen. Alle laden zijn geschikt voor invriezen en bewaren!

Eenmaal ingevroren kun je bereide maaltijden zo’n 3 maanden in de vriezer bewaren.

Ontdooien

Bij het ontdooien komt vaak vocht vrij en daar houden bacteriën van. Ontdooi de maaltijden en levensmiddelen daarom altijd in de koelkast.

Vergeten te ontdooien? Je kunt de maaltijden ook direct vanuit de vriezer in de oven verwarmen. Als je de maaltijden in aluminium bakken hebt bewaard kunnen ze zo de oven in. Als je het ergens anders in hebt bewaard kun je de maaltijden opwarmen in een glazen of aardewerken ovenschaal. Let op: plaats geen glazen schalen die uit de vriezer komen rechtsstreek in de oven, dan kunnen ze barsten.

 

Koken voor de vriezer is dus enorm handig voor al die dagen dat het koken niet in de planning past. Je kunt daarnaast vaak besparen doordat je geen eten weggooit, mits je goed geportioneerd hebt natuurlijk.

 

Wat zijn jouw ervaringen met meal prepping? Of heb je vragen over het gebruiken van je vriezer? Wij zijn benieuwd! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.